NiroEV gAuto

Kia este cel mai vechi producător de vehicule cu motor din Coreea, compania fiind fondată încă din 1944. Cu o prezență în aproximativ 180 de țări la nivel mondial și cu peste 3 milioane de mașini vândute anual, KIA nu mai poate fi considerat în niciun caz un producător auto mic.

Aceste performațe obligă compania să investească în tehnologii noi, iar unele dintre cele mai inovatoare au fost prezentate în cadrul CES 2018. Noua viziune Kia asupra viitorului mobilității poartă denumirea de”Boundless for all” – ”Fără limite, pentru toți”. Pentru a-și extinde orizonturile cu serviciile sale de mobilitate, Kia a lansat la CES 2018 o serie de noi tehnologii, ca parte a strategiei ACE, ce pune în centru trei elemente esențiale:

  • Conducerea Autonomă – Kia intenționează să implementeze tehnologia de conducere autonomă de nivel 4, care va debuta în 2021 cu testarea autonomă a autovehiculelor în orașele inteligente Smart City;
  • Automobil Conectat – până în 2025, Kia va adopta tehnologii de conectare a mașinilor din fiecare segment și va face fiecare model al său un automobil conectat până în 2030;
  • Eco / Electric – Kia va introduce 16 noi sisteme de propulsie avansate până în 2025, lansând modele noi cu tehnologie hibrid, hibrid “plug-in” și 100% electrice, precum și un nou vehicul electric alimentat cu celule de combustie (FCEV) în 2020.

Pe lângă aceste tehnologii, Kia și-a anunțat și planurile de a derula serviciul WiBLE de car-sharing (lansat în Coreea în 2017) în regiuni noi din 2018, începând cu Europa. Locațiile exacte vor fi anunțate de compania sud-coreeană la sfârșitul acestui an.

Exponatele Kia de la CES 2018 sugerează un viitor ”Dincolo de conducerea autonomă”. Vizitatorii pot interacționa cu tehnologiile de conducere autonomă dezvoltate de Kia, printr-un simulator VR (realitate virtuală), în timp ce experimentează și o reprezentare 3D V2X la scară reală, care demonstrează modul în care autovehiculele se pot conecta cu alte vehicule și cu mediul urban.

Kia a anunțat că va continua să-și extindă gama de mașini Eco în următorii ani și intenționează să ofere un total de 16 vehicule electrice până în 2025, inclusiv un model electric cu pile de combustibil (FCEV) în 2020. Ca parte a acestei strategii, Kia a prezentat conceptul Niro EV la CES 2018. Combinând designul elegant al unui SUV compact modern cu eficiența ridicată a sistemului de propulsie electric avansat, conceptul Kia Niro EV reprezintă următorul pas al brandului în drumul către electrificare.

În interior, cabina a fost proiectată pentru a avea un aspect pur, minimalist și digital, creând o mai bună interacțiune a utilizatorilor cu noile tehnologii și sisteme. Cu un design gândit și centrat în jurul șoferului și pasagerilor, aspectul orizontal al panoului de bord are suprafețe largi și netede.

Conceptul Niro EV este pus în mișcare de un sistem de propulsie electric de ultimă generație, energia fiind asigurată de un acumulator litiu-polimer de înaltă capacitate, de 64 kWh, cuplat cu un motor electric de 150 kW. Conceptul Niro EV oferă o autonomie de 380 de kilometri, cu emisii zero.

Categorii: gauto

Despre autor

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și nu numai. Folosește OnePlus 6T, Canon EOS 600D și Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.