Retelistica

La începutul lunii mai aflam că Vodafone a cumpărat operațiunile Liberty Global din Germania, Cehia, Ungaria și România (UPC). Prin această achiziţie operatorul roşu va fi capabil să ofere pe lângă telefonie mobilă și internet fix + cablu TV.

Chiar dacă sună excelent la prima vedere, în realitate această tranzacţie are o mare problemă: perioada lungă de aşteptare până când Uniunea Europeană va da undă verde achiziţiei (dacă va fi afirmativă, multe voci susţinând că sunt şanse mari ca tranzacţia să fie respinsă pe fondul presiunilor puse de operatorii de cablu TV din Germania). Teoretic, un răspuns oficial ar trebui să fie dat până la mijlocului anului viitor, iar în funcţie de acesta Vodafone va putea prelua efectiv operaţiunile Liberty Global prin 2020.

Intrând uşor pe teritoriul României, Vodafone a cam pierdut startul în lupta pachetelor de tip all-in-one (telefonie fixă și mobilă, internet fix și cablu TV), de aceea cei aproximativ 2 ani de aşteptare nu sunau prea optimişti. Operatorul roşu s-a repliat repede şi pentru a putea acoperi perioada rămasă a încheiat un acord cu Telekom România pentru serviciile de tip wholesale.

Prin acest parteneriat, Vodafone va putea utiliza reţeaua de fibră optică a Telekom România din zonele urbane, urmând a lansa în foarte scurt timp oferte de servicii ce vor include internet fix cu viteze de până la 1 Gbps, respectiv cablu TV. Chiar dacă vor utiliza aceeaşi reţea, cei doi operatori vor continua să concureze independent, fiecare urmând a aplica propria strategie.

CEO-ul Vodafone România, Murielle Lorilloux, a declarat că: “Acest acord reprezintă un pas înainte în implementarea uneia dintre prioritățile noastre principale și anume extinderea către gospodării și familii. În plus față de oferta comercială existentă, clienții noștri vor beneficia după implementarea acordului de pachete convergente, care vor include servicii mobile, servicii fixe în bandă largă și de televiziune, însoțite de aceeași calitate a serviciilor de care se bucură deja în relația cu noi”.

În acelaşi timp, CEO-ul Telekom România, Miroslav Majoros, a completat şi a spus că: “În linie cu strategia noastră de dezvoltare, acest proiect ne permite să obţinem o rată mai bună de utilizare a infrastructurii noastre FTTH/FTTB de cea mai bună calitate din zonele urbane şi să continuăm să investim în dezvoltarea reţelelor noastre broadband, pentru a oferi servicii mai bune şi inovatoare.”