Îmi amintesc o lecție de la clasele primare, lecție în care motto-ul era “Paza bună trece primejdia rea”. Trăim în era social media, când vrem să share-uim diverse momente din viața noastră, iar cei ce vor să ne facă rău au destule informații, pot afla ei și prin alte metode când ești acasă sau nu.

Camera IP de interior devine o soluție pentru cei ce doresc un plus de siguranță în ce privește casa sau apartamentul. Ar fi ideal să fie utilizată și una de exterior, dar despre un astfel de model într-un alt articol. În recenzia de față ne concentrăm pe o cameră IP low-cost – Vstarcam D23 ce am primit-o la test din partea Spy-Shop.ro. Denumirea site-ului poate că pare cam curajoasă, dar găsiți multe soluții interesante pe acolo, de la alarme antiefracție și până la optică sportivă și outdoor. Am și o secțiune dedicată numită Spionaj. Aici ar trebui să adaug un mic zâmbilici, dar sunt tot felul de accesorii mai mult sau mai puțin utile, în funcție de nevoile fiecăruia.

Revin la VStarcam D23 și încep cu specificațiile sale. O cameră IP, dar din altă categorie de preț, a mai primit review pe Gadget.ro – Netgear Arlo Q.

Specificații

  • senzor CMOS de ¼ inch, lentilă fixă de 3.6 mm și f/1.4, raport semnal / zgomot de 39 dB, antenă externă de 3 dBi;
  • procesor Hi3518E, filmează la 720p cu 25 / 30 fps, conexiune pe RJ-45 și Wi-Fi în standardele b/g/n;
  • unghi de vizualizare la 80 de grade și rotire la 280 de grade, slot pentru cardurile microSD, alimentare la 5V / 2A, consum de 3.5w cu infraroșul activat;
  • vedere pe timp de noapte, detecție la mișcare, distanța la care senzorul infraroșu luminează ajunge până la 10 metri;
  • cântărește 755 gr, operează între temperaturile de – 10 grade Celsius și până la 50 grade Celsius, dimensiuni de 195 x 140 x 127 mm.

Design

În pachet dați de camera IP Wi-Fi VStarcam D23, set de șuruburi pentri instalare, suport de montare și adaptorul ce alimentează camera IP cu energie electrică, manualul de utilizare al produsului, certificatul de garanție. Prima mică problemă – manualul nu este în română , ci în engleză / chineză.

Detalii legate de cameră și accesorii vă puteți face în galeria extensivă de imagini ce însoțește articolul. Nu sunt prea multe de comandat, avem o cameră compactă fabricată din plastic – alb + negru, suport sub cameră ce-i dă un grip bun pe o suprafață plană, antenă externă pentru Wi-Fi. Are aspectul unei bile așezată pe un piedestal / suport.

LED-urile pentru infraroșu sunt în număr de 10 și înconjoară senzorul de 1 Megapixeli, beneficiază de reglaj la 280 grade de jur / împrejur și la 80 grade – sus / jos. Repet, mai multe detalii în galeria dedicată.

Instalare și configurare;

Camera trebuie alimentată cu energie, un semnal sonor îți spune că trebuie realizată configurarea wireless. Trebuie scanat QR code-ul din manual și se descarcă o aplicație dedicată pentru iOS / Android ce ajută în acest proces de configurare. Apk-ul se descarcă de pe eye4.cn. Trebuie configurat un cont, de aici ți se oferă posibilitatea de a seta Wi-Fi-ul ( camera te însțiințează vocal în fiecare etapă, două difuzoare în lateral).

Se conectează pe rețelele Wi-Fi în 2.4 GHz, nu știe Wi-Fi pe 5 GHz. Telefonul cu aplicația instalată trebuie să fie conectat la o rețea de acest fel.

Pe spatele camerei IP sunt specificate user-ul și parola aduse din fabrică: admin / 888888. Totul mi s-a părut neașteptat de simplu și la îndemână, iar mai multe detalii în secțiunea de screenshots:

Interfață, setări și utilizare;

Trebuie să adăugați un card microSD în slotul dedicat. Clipurile sunt salvate aici, nu am găsit posibilitatea de a le duce în cloud sau direct pe smartphone. Controlul camerei se realizează din aplicație. Interfața este simplă, bine structurată.

Submeniul este format din Home, Security Center, Mesasage Center și More. Pe ecranul de start ai opțiunea de a seta diverse elemente sau a face playback pentru clipurile înregistrate. În setarea parametrilor sunt tot felul de funcții: Wi-Fi, Parolă, upgrade firmware, activarea modului Night Vision, opțiunea de lumină infraroșu pe interior sau exterior, posibilitatea de a formata cardul microSD, setarea de alarme în momentul în care detectează mișcare etc.

Toate detaliile în galeria cu capturile de ecran:

Calitate video și audio;

Filmează la 720p cu 30 fps și se descurcă destul de bine. În momentul în care înregistrezi poți să controlezi rotirea camerei la 280 de grade – stânga / dreapta și la 80 de grade – sus / jos.

Este comprimat în H.264, iar cele 6 minute de mai sus ocupă doar 42 MB. Nu am idee de ce a fost înregistrat pe fast forward. Eu îmi dădusem comanda pentru o anumită secvență video, dar în cardul microSD am găsit aceste șase minute.

Update: Am descoperit în memoria telefonului și clipurile filmate de către mine, cu rotație a camerei și toate cele.

Conectivitate

Elementele de conectivitate sunt poziționate în spatele camerei, iar acolo dați de jackul proprietar pentru alimentare, mufa RJ-45, antenă pentru Wi-Fi în standardele b/g/n, butonul de reset și slotul pentru cardurile microSD.

Preț

VStarcam D23 – 333 lei la Spy-Shop.ro.

Concluzii

Este o cameră IP ieftină care se descurcă destul de bine. Setările se realizează simplu, filmează decent pentru prețul la care este comercializată, numeroase funcții ce merg a fi reglate de către utilizator.

Mi-aș fi dorit să existe posibilitatea în a salva clipurile, direct pe smartphone. Ar fi întregit peisajul. Cine știe, poate există această funcție și nu am descoperit-o în cele câteva zile de utilizare.  Update: Există o astfel de funcție. 

PRO

  • raport preț / specificații / experiență în utilizare;
  • conectivitate Wi-Fi;
  • ușurință în utilizare, aplicație dedicată pentru iOS și Android.

CONTRA

  • fără manual în limba română;
  • clipurile nu pot fi salvate direct pe smartphone.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.