Software

Materialele video în format 4K au ajuns la ordinea zilei. Acum poți înregistra în acest format cu telefonul, camerele de acțiune GoPro, dronele DJI, aparate foto de tip mirrorless, DSLR etc.

Sunt situații în care redarea de conținut 4K se desfășoară greu în VLC sau alt player, sincronizare defectuoasă, calitate slabă, nu există compatibilitate cu formatul respectiv etc.

Pe lângă problemele menționate mai sus mai este și vorba despre dimensiunea unui fișier 4K. Ocupă mult spațiu și avem o soluție printr-un software dedicat. WinX HD Video Converter Deluxe permite convertirea materialelor 4K într-un format prietenos care să consume puține resurse, astfel este salvat și spațiu de stocare.

Care sunt avantajele WinX HD Video Converter Deluxe?

  • suport pentru fișiere 4K într-o varietate de formate (MKV / HEVC / H.265 / M2TS), materiale produse de GoPro, DJI, DSLR-uri, iPhone sau Android (MP4, H.264, HEVC, MOV, AVI, MKV, WMV și alte peste 200 de formate);
  • convertește 4K / 1080p pentru iPhone Xs /X, iPad, Samsung, Huawei, Xbox, Sony și alte dispozitive spre a le vizualiza oricând;
  • compresia de fișiere 4K în 1080p / 720p pentru a ocupa un spațiu de stocare restrâns;
  • editare la nivel de bază, adăugare de subtitrare, ajustare de parametri etc;
  • procesoare a clipurilor 4K în timp rapid (accelerare GPU de nivel 3);
  • permite descărcarea de materiale video 4K din online (Vevo, YouTube, Facebook, DailyMotion, Vimeo, etc) + realizarea de slideshow-uri foto.

Trebuie să precizez că funcționează pe Windows 10, 8 / 8.1, Windows 7 (chiar și pe Vista, XP, 2003 și 2000), indiferent că vorbim de edițiile pe 32 sau 64-bit.

Aplicația are doar 55 MB. Instalarea o poți face în engleză, germană, spaniolă sau franceză. Nu există suport pentru limba română, engleza ar trebui să fie suficientă din acest punct de vedere. Etapele inițiale de instalare le-am pus în galeria de screenshots:

Pentru a activa toate funcțiile te invită să cumperi o licență. Poți testa produsul și fără a face o astfel de achiziție, dar sunt ceva limitări.

Mai întâi să vedem cum arată interfață WinX HD Video Converter Deluxe. Poți adăuga materiale video de pe PC, de pe YouTube, opțiune pentru a urca și fotografii. La bază se află link-ul spre locația fișierelor editate.

Încarci un material și ți se sugerează mai multe profile. La fiecare profil sunt opțiuni în ce privește calitatea: slabă, de mijloc sau de nivel ridicat și timpul de procesare rapid sau încet. Sunt o sumă de opțiuni: 4K MP4, 2K MP4, MP4, AVI, MOV Video, iPhone / iPad, Android Phone / Pad, HEVC Video, MP4V Video, MPEG4 Video etc.

Am urcat un fișier tras cu Samsung GALAXY Note9 – 1 minut în rezoluția 3840×2160 pixeli și 60 fps ce ocupa în jur de 500 MB. A durat sub 1 minut să-l aducă de la peste 500 MB la 172 MB. A fost păstrată rezoluția și nr. de fps-uri. Calitatea nu a fost afectată. Din start avem o reducere cu peste 50% a dimensiunilor.

Am urcat clipurile pe YouTube:

  1. Clipul original;
  2. Clipul procesat cu WinX HD Video Converter.

Apropo, când le-am urcat pe YouTube. Pe primul nici nu începuse să-l proceseze, iar pe al doilea l-a adus la 100% în câteva secunde.  Aici aș aprecia timpul în care trece de la un tip de fișier la altul, convertirea în sine mi se pare destul de rapidă dacă compar cu Sony Vegas spre exemplu.

O altă funcție ce cred că va juca un rol central în această aplicație este cea prin care poți descărca conținut 4K printr-un URL. Am ales și aici un clip 4K. Îl poți descărca în diferite formate și rezoluții (2560×1440 mp4, 3840×2160 mp4 etc). Există opțiunea de Auto convert.

A descărcat clipul cu până la 10 MB/s. Aici cred că joacă un rol important și conexiunea la internet. Am ales să fie descărcat în 2160p cu 60 fps, avea în jur de 500 MB și a reușit în 1 minut și 15 secunde să-l downloadeze complet. Calitatea mi s-a părut a fi în linie cu ceea ce primești pe YouTube.

La prima vedere sunt două beneficii:

  1. Clipurile 4K pot fi compilate la o calitate foarte bună și este redus spațiul cu stocare cu mai mult de jumătate, convertirea realizată în timp scurt;
  2. Posibilitatea de a descărca conținut 4K de pe YouTube și alte site-uri, la o calitate excelentă.

Dacă sunteți interesați să-l testați puteți începe prin a-l descărca în mod gratuit de aici. O licență cu perioadă de validitate nedeterminată costă 29.95 dolari / aprox. 127 lei.

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.