Xiaomi Mi 9 SE este un smartphone din categoria mid-range superioară. Este situat cumva la trecerea între mid-range și premium, cu specificații și funcții ce de multe ori le regăsești în categoria high-end (cititorul de amprentă sub ecran spre exemplu).

Aș spune că unul dintre puținele elemente mid-range de la Xiaomi Mi 9 SE este dat de ansamblul hardware – Qualcomm Snapdragon 712 dezvoltat pe 10nm, octa-core la 2.3 GHz cu Adreno 616 în poziția de accelerator grafic. Bineînțeles, este un procesor capabil să ruleze orice aplicație sau joc din Play Store în condiții optime.

Mi 9 SE a fost lansat în februarie 2019, iar acum îl găsiți importat și în România prin Black Tech – distribuitor autorizat Xiaomi ce a deschis în București și primul Mi Store autohton.

Material de tip unboxing + primele impresii;

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone, husă de protecție din plastic transparent, adaptor de la USB type-C la jack de 3.5 mm, cablu USB – USB Type-C, încărcător la 5V / 3A, 9V / 2A, 12V / 1.5A, ghid cu instrucțiuni de utilizare. Lipsesc căștile de vreun fel, dar de la Xiaomi găsiți o sumă de headset-uri, care mai de care mai interesante și la un preț competitiv.

Am testat Xiaomi Mi 9 SE în ediția cu 6 GB RAM și 128 GB stocare, culoarea Ocean Blue / albastru. Adevărul este că nu l-aș cataloga doar albastru, avea și reflexii violet în funcție de unghiul de incidență al razelor de lumină.

La prima utilizare iese în evidență prin dimensiunile compacte, îl poți folosi cu o singură mână fără absolut nicio problemă. Camera principală cu trei senzori iese în evidență destul de pronunțat, aspect găsit de multe ori pe senzori cu OIS (nu-i cazul aici). Husa de protecție din pachet o recomand din start spre a preîntâmpina zgârieturile de pe camera principală, mai ales că atinge orice birou / suprafață plană pe care ajunge a fi poziționat. Sticla din spate adună amprentele în ritm alert, păcat că nu ales să implementeze și încărcare wireless pentru acumulatorul de 3070 mAh.

Marginile lui Xiaomi Mi 9 SE sunt îmbrăcate într-un metal lucios. Aș spune că mi-a adus puțin aminte de Honor 10, altă propunere a unei companii chinezești pe segmentul mid-range superior.

Xiaomi Mi 9 SE este un smartphone compact, cu materiale și finisare din categoria premium, deși avem un telefon mid-range din punct de vedere al prețului de comercializare. Nu am găsit ceva anume care să-l individualizeze, în afară de cititorul de amprentă integrat în ecran. Apropo, logo-ul Xiaomi abia dacă-l descoperi în marcajul CE din partea spate, MI ceva mai bolduit tot pe acolo.

Ecran și sunet

Adevărul este că fără un ecran Super AMOLED la o baterie de 3070 mAh, autonomia ar fi avut de suferit. Bine că s-a optat pentru un display ce nu consumă mult, cu rezoluție Full HD+, rezoluție de 2340×1080 pixeli, raport display / corp de 84.1%, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5, aspect 19.5:9 cu notch ce integrează camera frontală de 20 Megapixeli cu f/2.0.

Controalele sunt de tip touch buttons, integrate în interfața terminalului și customizabile după bunul plac al celui ce-l folosește. Lipsește orice certificare pe partea de rezistență la contactul cu apa și praful, deși de multe ori, Xiaomi are tot felul de protecții pentru telefoanele sale, dar nu plătește spre a obține certificarea IP. Nu am găsit informații în acest sens, așa că aveți grijă și feriți-l din acest punct de vedere.

Ecranul este superb, luminozitate ridicată – până la 600 nits, culori plăcute, fără a fi excesiv de suprasaturate, fabricat de către Samsung. Nu reflectă spațiul ambiant. În Setări / Display / Contrast și culori sunt mai multe opțiuni:

  • Contrast Automat;
  • Contrast crescut;
  • Standard – contrastul rămâne constant.
  • opțiunile Cald și rece pentru fiecare dintre modurile prezentate.

Ideea este că dacă vrei culori mai puțin puternice, poți alege standard + cald și s-a rezolvat.

Tot din secțiunea amintită pot fi activate funcții precum dublă apăsare spre a activa ecranul, să activeze ecranul de blocare / deblocare când îl ridici etc. Aici se află și Dark Mode, Reading Mode, Ambient Display etc. Distractivă și aproape complet inutilă este funcția prin care notch-ul este atenuat (nu apare un spațiu negru care să-l integreze / ascundă ci spațiul din jurul notch-ului are o curbură mai mult sau mai puțin pronunțată).

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază, lipsește jack-ul de 3.5 mm și au adăugat un pachet și un cablu adaptor de la USB type-C la jack de 3.5 mm. Cablu ce nu prea cred că va fi folosit, cei ce nu au jack se orientează direct spre căști bluetooth (bluetooth 5.0 integrat de Mi 9 SE). Sunt două grile, dar difuzorul a fost ascuns în grila din partea dreaptă a portului USB type-C. Nu știu ce a făcut Xiaomi, dar aici s-au autodepășit. Se aude foarte puternic, de zici că este o mini boxă bluetooth, distorsiuni mici și suficient de mult bass chiar și la amplitudinea maximă. În meniul de setări se găsește o secțiune dedicată pentru căștile Xiaomi și sunt aplicate optimizări specifice. Reglarea volumului se face din lateral dreapta.

Concluziile de până acum: una caldă, alta rece. Camera cu trei senzori de tip wide, tele și ultrawide, dar fără OIS și cu senzori ce ies puternic în evidență, ecran Super AMOLED cu Corning Gorilla Glass 5, dar fără certificare IP, difuzor puternic și bun, dar lipsă stereo și jack de 3.5 mm, 128 GB stocare, dar fără slot pentru microSD și lista ar putea continua.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Pachetul hardware este format din procesorul Qualcomm Snapdragon 712 dezvoltat pe un proces de litografiere în 10nm, octa-core de până la 2.3 GHz, Adreno 616 GPU la 610 MHz, 6 GB RAM de tip LPDDR 4X la 1866 MHz și 128 GB stocare de tip UFS 2.1*.

*Rezultatele obținute în AndroBench nu sunt de UFS 2.1, mai degrabă de UFS 2.0 (le găsiți în secțiunea Performanță).

Informații furnizate de CPU-Z;

Prin broșurile Qualcomm ce-l însoțesc pe Snapdragon 712 se găsesc cuvinte mari: AI, gaming, performanță, putere etc. Față de Snapdragon 710 a fost optimizat spre a avea un management mai bun al consumului de energie, setări ajustabile pentru imagini și înțelege vocea mai natural în preluarea comenzilor. Ar înregistra și 4K Ultra HD spre a goli acumulatorul în ritm alert.

Este un procesor capabil să ruleze orice aplicație sau joc din magazinul Android fără absolut nicio problemă. Ca și performanțe l-aș compara cu chipset-urile premium din 2017.

Rulează MIUI 10 dezvoltat pe Android 9 Pie, interfața pe care cei ce folosesc un smartphone Xiaomi o cunosc și nu sunt prea multe de adăugat. Îți oferă multe setări, pe unele ajungi să le descoperi după luni bune de utilizare, poți să customizezi tot ce dorești, de la double tap spre a activa ecranul de blocare și până la mod enterprise pentru cei ce lucrează în societăți ce permit BYOD, captură de ecran cu trei degete, apăsare prelungă pe Home și activare a asistentului Google, poate fi activat și la apăsarea Power pentru 0.5 secunde etc.

Aplicațiile și widgeturile sunt direct pe ecranul de start. Bineînțeles, poți activa un launcher third-party în genul Nova și ai sertar cu aplicații etc. Aici este frumusețea Android, că-l poți face al tău la nivel de setări, UI etc. Sunt o multitudine de opțiuni ce se lasă a fi descoperite pe Xiaomi Mi 9 SE.

Aplicațiile preinstalate:

Aplicații Google: Căutare Google, Gmail, Maps, Drive, YouTube, Play Music, Duo și Photos, Chrome, Play Store;

Alte aplicații: Browser, Security, Music, Weather, File Manager, Mi Video, Cleaner, Notes, Mi Remote, Screen Recorder, Compass, Scanner, Mi Drop, MIUI Forum.

Cleaner – golește fișierele din cache;

Mi Drop – transfer de fișiere fără a avea conexiune la internet.

Sunt și câteva aplicații preinstalate, dar bloatware-ul nu l-aș considera a fi cu adevărat deranjant. Xiaomi este printre companiile ce oferă update stabil la nivel lunar, update pentru beta la nivel de săptămână. Interfața primește cele mai noi tips & tricks și la ani buni de la debutul comercial.

MIUI 10 pe Xiaomi Mi 9 SE;

Performanță

Rezultatele obținute de Xiaomi Mi 9 SE cu Qualcomm Snapdragon 712 le-am notat în tabel. Sunt rezultate bune ce relevă un smartphone cu suficient de multă putere de procesare oferită la pachet.

Teste de benchmark rulate pe Xiaomi Mi 9 SE;

Conectivitate

În funcție de rețea este capabil să ofere 4G pe ambele SIM-uri, nu am găsit detalii concrete legate de viteza atinsă pe 4G în download și upload. Teoretic, Snapdragon 712 știe agregare de spectru pe 3 benzi și viteze LTE Cat 15 pe download și LTE Cat 13 pe upload. Știe 4G pe FDD-LTE și TDD-LTE, acoperă toate opțiunile existente pe piața de telecomunicații locală.

În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: în partea superioară se află portul infraroșu ce transformă telefonul în telecomandă ad-hoc pentru electronicele din casă, în lateral dreapta se află butonul de pornire și reglarea volumului, la bază dați de USB type-C și difuzorul telefonului + altă grilă, dar falsă. În stânga se află slotul pentru cele două cartele nano-SIM, accesabil cu ajutorul unei agrafe (inclusă în pachet).

Alte elemente de conectivitate ce-l definesc pe Xiaomi Mi 9 SE: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi direct, DLNA, hotspot, bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS pe partea de localizare, GPS.

Cititorul de amprentă se află sub ecran. Nu l-am testat cu o folie de protecție, funcționează destul de bine. Nu la fel de rapid precum un cititor clasic, dar peste ceea ce aduce Huawei P30 Pro cu folie, cu mult sub GALAXY S10 / S10 Plus ce impresionează din acest punct de vedere.

Pe Wi-Fi ac în 5 GHz pe conexiune gigabit a prins în SpeedTest în jur de 300 Mbps la download și puțin peste 200 Mbps la upload. Sunt rezultate ce le consider ok pentru un smartphone din categoria mid-range.

Camera foto și video

Xiaomi a ales un setup curajos pentru un mid-range, iar senzorul Sony de 48 Megapixeli se află în rol central. Este însoțit de un senzor tele de 8 Megapixeli cu f/2.4 și altul de 13 Megapixeli cu f/2.4 de tip ultrawide. Se adaugă un dublu LED flash, capabil să înregistreze la 2160p cu 30 fps, la 1080p cu până la 120 fps și la 720p cu până la 960 fps.

Interfața camerei foto și video de pe Xiaomi Mi 9 SE;

Rezultatele le-aș considera ok / bune, fără a fi ceva cu adevărat spectaculos. Camera ultrawide distorsionează puternic și aduce și mult zgomot de imagine, iar la cea tele se vede lipsa OIS. Probabil că dacă ai un trepied scoate rezultate mai bune, altfel preia mult din tremurul mâinii, zgomot de imagine etc.

Camera principală se descurcă bine în ce privește focusul, timpul de analiză în interceptarea datelor din fața obiectivului. În lumină bună = rezultate excelente, în lumină slabă = rezultate decente, dar parcă m-aș fi așteptat la mai bine în prețul în care Mi 9 SE ajunge a fi comercializat, mai ales că ajunge a concura cu flagship-urile din 2018 / 2017. Trageți concluziile și singuri după ce parcurgeți galeria ce însoțește articolul.

Fotografii realizate cu Xiaomi Mi 9 SE;

Autonomie

Bateria liliputană de 3070 mAh este salvată de ecranul cu panel Super AMOLED, rezoluție Full HD+ și diagonală de aproape 6 inch, dar și de eficientizarea în ce privește consumul de energie oferită de ansamblul hardware (Qualcomm Snapdragon 712 + Adreno 616).

În testul Gadget.ro a obținut 6 ore și 40 de minute (luminozitate la maxim, redare a playlist-ului Unboxing pe conexiune Wi-Fi în 5 GHz). În ce privește alimentarea cu energie, se încarcă de la 0 – 100% în 1 oră și 15 minute (încărcare așa-zis rapidă la 18W). Mă rog, la 18W mi se pare încărcare normală, în niciun caz rapidă. Trece testul unei zile de utilizare în condiții medii spre intensive. 

Preț

Xiaomi Mi 9 SE cu 6 GB RAM și 128 GB stocare – 1699 lei.

Concluzii

Cititorul de amprentă integrat în display mi se pare mai degrabă un moft pe un astfel de terminal. Xiaomi Mi 9 SE este un smartphone compact, iar un senzor de amprentă clasic în partea spate ar fi fost ușor de accesat. Aș fi preferat să văd alte funcții: stabilizare optică pe senzorul de 48 Megapixeli și / sau pe cel de tip tele, baterie de 4000 mAh, încărcare wireless etc.

Mă rog,  cine dorește să experimenteze cititorul de amprentă integrat în ecran pe un telefon mid-range, îl poate alege pe Xiaomi Mi 9 SE. În 1699 lei îl primești prin distribuitor autorizat, fix în ediția descrisă mai sus, cu 6 GB RAM și 128 GB stocare.

Qualcomm Snapdragon 712 promite mult și este capabil să ruleze orice aplicație sau joc în condiții optime, fără a epata în testele de benchmark (dacă cineva chiar achiziționează un telefon mobil după acest indicator).

Xiaomi Mi 9 SE este o propunere solidă în segmentul mid-range superior, un competitor de seamă pentru Huawei P30 Lite sau Samsung GALAXY A50.

PRO

  • design premium + dimensiuni compacte;
  • ecran Super AMOLED de-a dreptul superb;
  • sunet clar și puternic, suficient de mult bass;
  • pachet hardware capabil să ruleze orice aplicație și joc din Play Store în condiții bune spre foarte bune;
  • software cu multiple opțiuni de customizare;
  • conectivitate bună: 4G cu agregare de spectru pe 3 benzi, dual-sim, Wi-Fi ac + bluetooth 5.0, USB type-C, cititor de amprentă integrat în display, 4G pe TDD și FDD-LTE cu suport pentru VoLTE pe ambele SIM-uri, port infraroșu ce-l transformă în telecomandă ad-hoc;
  • rezultate bune la nivel de cameră foto și video pentru senzorul principal de 48 Megapixeli.

CONTRA

  • lipsă slot pentru cardurile microSD, 128 GB ar trebui să fie suficienți și pentrun power user, dar concurența are microSD;
  • lipsă jack de 3.5 mm, Xiaomi pune un adaptor în pachet;
  • MIUI 10 se îndepărtează de ce înseamnă Android 9 Pie în versiunea stock;
  • rezultate relativ modeste pentru camera tele și ultrawide;
  • un acumulator de 4000 mAh l-ar fi ajutat să impresioneze cu adevărat la nivel de autonomie.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.