Încă de la apariția sa mi-am dorit să testez acest veritabil best-buy, iar acum am ocazia să vă povestesc pe larg despre Xiaomi Redmi 3. Ce-l face pe acest telefon să fie considerat una dintre cele mai bune alegeri din segmentul entry level veți descoperi după ce parcurgeți întreg materialul.

Înainte de a începe review-ul propriu-zis vă mai amintesc doar că Xiaomi, pe partea de smartphone-uri, are două linii în gamă: una low cost (Redmi) și cealaltă (Mi) în care propune cele mai bune soluții. În ambele cazuri însă raportul preț/specificații și experiență în utilizare este greu de egalat.

Dacă Xiaomi și-ar rezolva toate probleme legale și ar reuși să aducă pe canal oficial și în Europa toate produsele sale, sunt aproape sigur că n-ar face față cererii. Deja au probleme în a asigura necesarul pentru piețele asiatice unde este prezent oficial, darămite să mai ajungă și pe bătrânul continent sau în SUA.

Să lăsăm vorba lungă deoparte și să trecem la analiza amănunțită a lui Xiaomi Redmi 3, prezentând pentru început cele mai importante caracteristici tehnice.

Specificații pentru Xiaomi Redmi 3:

Specificatii Xiaomi Redmi 3

Design

Xiaomi Redmi 3 (11)

Exemplarul de test a ajuns la noi de la iHunt.ro, în cutia de retail sigilată în care am găsit: telefonul, încărcător tip China pe USB, cablu microUSB – USB 2.0, o folie de protecție pentru ecran, o agrafă pentru accesul la slotul combo și un mic ghid de utilizare. Menționez că în cazul în care retailerul nu oferă un adaptor pentru prizele din țara noastră, va fi nevoie să achiziționați unul din comerț.

Xiaomi Redmi 3 poate fi cumpărat în trei variante de culoare: auriu, gri deschis cu fața albă și gri închis cu partea frontală neagră. La noi a ajuns ultima dintre ele.

Smartphone-ul este unul ieftin, mai ales dacă analizăm costul la care este vândut în China prin site-ul oficial Xiaomi – puțin peste 100 dolari. La noi se mai adaugă ceva taxe, plus faptul că trebuie oferită o garanție de 2 ani (față de 1 an cât este obligatoriu în China).

Cu toate că este unul ieftin, Xiaomi Redmi 3 reușește să se prezinte la apel cu o carcasă de tip unibody realizată în mare parte din metal. Singurele zone din plastic sunt pe spate, în părțile de sus și jos, unde sunt amplasate și toate antenele de comunicație wireless.

Telefonul este solid construit, materialele sunt corecte, fără a lăsa vreun moment impresia că sunt dintr-o altă ligă de preț. Pe partea de finisare mai există mici scăpări, însă nimic grav. Aș spune că primim un smartphone corect pentru costul afișat.

În momentul în care am văzut pentru prima dată imagini oficiale cu Xiaomi Redmi 3 am fost oarecum dezamăgit de modelul în romb propus pentru partea din spate. Însă acest model nu este tocmai evident, fiind ușor de observat doar în anumite unghiuri și în funcție de cum ”pică” lumina pe el. Așadar, ceva ce mi s-a părut ușor excentric nu este chiar atât de evident în realitate.

În rest ce-ar mai fi de spus. Sub ecranul de 5 inch sunt cele trei taste capacitive specifice Android-ului, din păcate neiluminate din spate. Sub butonul central, cel cu rol de ”Home”, există și un LED de notificare ce se poate aprinde în mai multe culori, pe care le putem seta după preferințe.

Xiaomi Redmi 3 (24)

Aș mai adăuga că butonul Power și cele pentru reglarea volumului nu ies foarte tare în evidență și nu oferă cel mai bun răspuns la apăsare. Asta înseamnă că sunt greu de găsit și uneori nu-ți dai seama dacă ai apăsat sau nu butonul.

Fiindcă este un telefon compact pentru standardele actuale, Xiaomi Redmi 3 stă bine în palmă, chiar dacă spatele din metal nu oferă cea mai bună aderență. Totuși, forma ușor curbată către margini ajută la partea de grip și nu am avut niciodată senzația că smartphone-ul mi-ar putea aluneca din mână.

Ecran și sunet

Xiaomi Redmi 3 (5)

Pentru a menține costurile sub control, cei de la Xiaomi au ales să propună un ecran IPS de 5 inch care oferă doar o rezoluție HD 1280 x 720 pixeli. Din punctul meu de vedere cei 294 ppi rezultați sunt mai mult decât suficienți și, fiindcă nu vorbim de un flagship, este normal să nu avem un panel Full HD.

Cel mai important este că imaginile și fonturile, oricât de mici, nu apar slab conturate sau ”în ceață”, cum se mai spune. Totul este bine definit, iar culorile vii, unghiurile largi de vizualizare și luminozitatea suficientă lucrează toate bine împreună spre a genera un ecran bun.

Fiindcă nu știu să existe vreo protecție pentru display-ul lui Xiaomi Redmi 3 am ales să montez folia din pachet imediat după ce am făcut pozele de produs. Aceasta nu este de cea mai bună calitate, afectează mult claritatea oferită de ecran și sfatul meu este să alegeți altă folie mai bună, eventual o sticlă securizată.

Pe partea de sunet Xiaomi Redmi 3 se prezintă extrem de bine. Difuzorul ascuns sub o grilă de mari dimensiuni de pe spatele dispozitivului, în partea inferioară, reușește să reproducă un sunet foarte puternic și cu o calitate peste medie. Singurul lucru pe care îl am de criticat este că atunci când telefonul este așezat pe spate, pe o suprafață plană, difuzorul este obturat atât de tare încât volumul maxim scade la mai puțin de jumătate din intensitate. Dacă ești într-o altă cameră este destul de posibil să nici nu auzi telefonul când sună, deși, repet, volumul maxim este impresionant.

Și din jack-ul de 3.5 mm reușește să iasă un sunet foarte bun. Cu niște căști de calitate primești mult mai mult decât te-ai aștepta de la un telefon entry level. În plus, din meniul lui Xiaomi Redmi 3 se pot face foarte diferite ajustări, avem egalizator și mai multe moduri presetate care transformă radical sunetul. Oricare ar fi preferințele fiecăruia veți găsi cu siguranță setarea potrivită.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Xiaomi Redmi 3 (6)

Chiar dacă avem de-a face cu cel mai ieftin smartphone din oferta actuală a celor de la Xiaomi (cea pentru 2016), Redmi 3 reușește să strecoare sub carcasă un chipset de la Qualcomm și anume MSM8939v2 Snapdragon 616. Acesta aduce o arhitectură de tip octa-core cu un quad-core la 1.5 GHz pe ARM Cortex-A53 și un quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A53.

Cei 2 GB de RAM și spațiul de stocare de 16 GB (10.21 GB în mod real) sunt deja un minim pentru 2016, pe care și Xiaomi Redmi 3 îl oferă. Acceleratorul grafic Adreno 405 întregește un ansamblu hardware, care, deși nu unul foarte performant, reușește să facă față cu brio în orice aplicație sau joc.

Fără a oferi cele mai bune detalii în jocuri cu cerințe grafice dure, Xiaomi Redmi 3 oferă o experiență decentă în gaming, fără lag sau întârzieri în preluarea comenzilor.

Sistemul ce rulează în spatele lui Xiaomi Redmi 3 este un Android 5.1.1. Mai corect ar fi trebuit să spun că Android-ul lucrează mult în spate, în sensul că în niciun moment nu ai impresia că folosești un software de la Google, ci mai degrabă unul de la Apple, atât de intens este modificat Android-ul de către ROM-ul MIUI 7.1.

Aici trebuie să fac o precizare. Suita de aplicații Google este interzisă în China, așa că MIUI nu oferă nici măcar magazinul de aplicații Play Store. Însă modelul ajuns la noi nu mai rulează un ROM oficial Xiaomi, ci unul creat de către cei de la xiaomi.eu, dezvoltatori independenți. Acest Custom ROM, versiunea stabilă MIUI 7.1.3.0 (LHPCNCK), vine cu Google Play Store preinstalat și șterge toate aplicațiile inutile ce vin cu ROM-ul oficial Xiaomi pentru China.

Există însă și un revers al acestor benefcii și anume că sistemul nu rulează tocmai la fel de fluid precum mă așteptam de la un MIUI. Sunt sigur că dezvoltatorii de la xiaomi.eu lucrează spre a rezolva orice problemă, însă momentan lagul își mai face apariția.

Am încercat să revin la versiunea ofcială MIUI, chiar dacă era vorba despre cea dedicată pieței din China, fiindcă nu există deocamdată varianta globală, însă bootloader-ul era blocat. Am încercat câteva metode, însă fără rezultat, așa că nu-l pot prezenta pe Xiaomi Redmi 3 decât cu MIUI de la xiaomi.eu.

Acesta, după cum spuneam, aduce Play Store gata instalat, fără însă niciun alt soft de la Google. Nu există Gmail, YouTube sau Photos, dar pe toate le avem la dispoziție în magazinul oficial de aplicații.

Ca aplicații preinstalate regăsim o suită de instrumente grupate în folderul Tools și alte câteva softuri esențiale pentru un smartphone. În rest nimic care să încurce. Iată mai jos câteva capturi de ecran cu meniul lui Xiaomi Redmi 3 cu MIUI 7.1 de la xiaomi.eu:

Performanță

Teste benchmark Xiaomi Redmi 3 (2)

Așa cum mă așteptam, rezultatele testelor de benchmark nu sunt dintre cele mai grozave. Xiaomi Redmi 3 este un smartphone entry level și nici că puteam spera la mai multă performanță din partea lui. Totuși el nu se face de râs, iar rezultatele din tabelul de mai jos țin să confirme cele afirmate.

Tabel teste benchmark Xiaomi Redmi 3

Conectivitate

Xiaomi Redmi 3 (20)

Xiaomi Redmi 3 aduce și el atât de utilizatul slot combo, ce permite găzduirea fie a două cartele sim, fie a uneia singură și a unui card microSD de până la 128 GB. Smartphone-ul oferă conectivitate 4G LTE pe oricare dintre cele două cartele sim, însă nu simultan.

Mai avem Wi-FI 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, hotspot, bluetooth 4.1 cu A2DP, localizare prin GPS cu A-GPS, GLONASS și BDS, radio FM, port microUSB (pe laterala de jos) și jack de 3.5 mm (în partea de sus).

Un element important de conectivitate, mai rar regăsit la telefoane din liga asta de preț, este portul infraroșu, situat pe marginea superioară. Cu un software dedicat, unul este gata preistalat de la Xiaomi, transformi telefonul într-o telecomandă pentru majoritatea aparaturii din casă.

Fiindcă am lăudat sunetul extern și pe cel din jack-ul de 3.5 mm, trebuie să-l laud acum și pe cel din difuzorul pentru apeluri. Foarte puternic și cu o calitate peste medie, face ca în orice mediu te-ai afla, oricât de zgomotos, să nu ai nicio problemă într-o convorbire. Semnalul GSM este bine recepționat, fără însă a impresiona ca putere.

Cameră foto și video

Xiaomi Redmi 3 (10)

După ce am parcurs lista cu specificații a lui Xiaomi Redmi 3 mă așteptam ca la camera principală să avem același senzor precum cel al lui Redmi Note 2 sau 3. După câteva poze făcute nu sunt sigur că este același senzor sau poate că este, dar procesarea și software-ul nu mai sunt atât de bine puse la punct.

Fotografiile nu sunt deloc rele, dacă ne gândim la cât costă Redmi 3 aș spune că sunt chiar bune. Totuși, când spui cameră foto de 13 Megapixeli deja ai alte așteptări, care de această dată nu mi se par total îndeplinite.

Culorile reproduse sunt foarte vii, poate uneori chiar suprasaturate, detaliile sunt suficiente, dar asta numai în condiții de lumină puternică. Imediat ce iluminarea ambientală scade, zgomotul de imagine apare din ce în ce mai pronunțat.

Până la urmă camerele de pe Xiaomi Redmi 3 sunt decente și poate dacă erau anunțați mai puțini megapixeli nu aș mai fi fost atât de exigent. Iată câteva exemple despre ce știe să facă Redmi 3 pe partea foto – video (primele 3 poze din galerie sunt lăsate la rezoluția maximă):  

Clip video Full HD făcut cu Xiaomi Redmi 3

Autonomie

Xiaomi Redmi 3 (8)

De la ASUS Zenfone Max încoace nu am mai întâlnit un smartphone care să ofere o autonomie atât de extinsă. Bateria de 4100 mAh este una foarte bună, iar ansamblul hardware și ecranul HD nu consumă prea multă energie.

Ca să vă faceți o idee, majoritatea telefoanelor pe care le testez nu apucă seara cu prea multă energie stocată. Unele dintre ele chiar mai au nevoie de câteva minute la priză după amiaza târziu, iar dintre cele mai bune abia puteau prinde și a doua zi, dar nu multe ore din ea.

Xiaomi Redmi 3 mi-a depășit așteptările. Două zile pline sunt ușor de atins, mai mereu am prins-o și pe a treia, iar uneori abia la sfârșitul acesteia am dus telefonul la priză. Și asta fără să-mi fac griji în a mai opri GPS-ul, bluetooth-ul sau alți consumatori. Vă spun că Redmi 3 este un adevărat campion la autonomie.

Rulând Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maxim, prin conexiune Wi-Fi la internet, Xiaomi Redmi 3 s-a descărcat de la 100% la 10% în 9 ore și 20 de minute. Asta înseamnă că la fiecare oră de ecran aprins se pierd circa 10 procente din baterie. 

Preț

Xiaomi Redmi 3  – 799 lei pe iHunt.ro

Concluzii

Xiaomi Redmi 3 (16)

Hai să nu ne mai întindem mult. Xiaomi Redmi 3 este un telefon foarte bun pentru suma ce se cere pe el. Și da, merită fiecare bănuț inclusiv la prețul practicat de retailerii autohtoni. Pentru circa 800 de lei primești un smartphone destul de arătos, suficient de puternic, dar cel mai important care va primi mult timp de acum încolo suport software. Autonomia este de-a dreptul impresionantă și întregește un peisaj oricum frumos creionat.

În momentul în care se va lansa o versiune internațională oficială a ROM-ului MIUI sunt sigur că acest dispozitiv va rula perfect. Cel testat de noi a venit cu un soft neoficial care a mai avut câteva problme, în sensul că ocazional mai apărea lagul, dar nimic grav.

Cele mai importante puncte pro sau contra pentru Xiaomi Redmi 3:

PRO

  • autonomie excelentă oferită de acumulatorul de 4100 mAh;
  • sunet foarte bun prin difuzorul extern, jack-ul de 3.5 mm și casca pentru apeluri;
  • construcție solidă, cu carcasă unibody realizată în mare parte din metal;
  • raport foarte bun între specificații și experiență în utilizare/preț.

CONTRA

  • custom ROM-ul neoficial de la xiaomi.eu mai agață uneori, iar cel oficial MIUI nu are deocamdată versiune internațională, ci doar pentru China, care nu aduce serviciile Google preinstalate.