Companiile producătoare de telefoane mobile originare din China au încercat mai mereu să atragă clienții printr-un cât mai bun raport preț / specificații. Dintre cei mai cunoscuți, Huawei s-a îndepărtat ușor de acest trend, încercând a concura de la egal la egal cu granzii din domeniu, inclusiv în zona prețurilor, însă pe pozițiile inițiale a rămas Xiaomi.

Flagship-urile lor, cu specificații mai bune decât ale concurenței de pe primele locuri ca vânzări mondiale, sunt și de până la de două ori mai ieftine. Chiar și modelele din zona low cost propun un ansamblu hardware mai performant decât te-ai aștepta să găsești, iar asta vine la pachet cu un custom ROM extrem de apreciat de unii, ce primește și update-uri software pe termen lung.

Despre unul dintre aceste smartphone-uri entry level vom vorbi azi, mai exact despre Xiaomi Redmi Note 5A, versiunea globală, ce ajunge oficial și în țara noastră.

Specificații pentru Xiaomi Redmi Note 5A:

Specificatii Xiaomi Redmi Note 5A

Design

Din dorința evidentă de a ține costul cât mai jos cu putință, în cutia în care primim Xiaomi Redmi Note 5A mai găsim doar un încărcător pe USB, un cablu microUSB – USB 2.0, agrafă pentru accesul către slotul sim, ghid rapid de utilizare și certificat de garanție.

A doua dovadă că avem de-a face cu un smartphone ce vrea să atragă în primul rând prin prețul de la raft este dată de construcția telefonului, realizată la exterior integral din plastic. Asta face ca greutatea să nu treacă de 150 de grame, asta în condițiile în care vorbim despre un smartphone cu ecran de 5.5 inch.

Chiar dacă materialele par și chiar sunt ieftine, finisările nu sunt rele, nu există îmbinări nefericite sau lufturi evidente. Totuși, Xiaomi Redmi Note 5A este un terminal ieftin, iar chestia asta nu poate fi ascunsă la capitolul construcție.

Sticla ce acoperă display-ul nu este una rezistentă la zgârieturi, iar asta am aflat-o după cele mai bine de 3 săptămâni de test. Deși nu l-am folosit pe post de telefon principal și a stat mai tot timpul în casă, pe birou alături de alte gadgeturi, s-a ales cu câteva zgârieturi evidente pe ecran. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi arătat după o lună de ținut în buzunar, alături de chei, poate monezi și alte mărunțișuri.

Din fericire, poți rezolva repede și destul de ieftin treaba cu protecția display-ului, prin aplicarea unei folii din plastic sau chiar a unei sticle securizate.

Și o husă ceva mai rigidă, din plastic tare ori chiar una de tip rugged ar fi de preferat, căci Xiaomi Redmi Note 5A se simte cam fragil. Se îndoiae ușor atunci când aplici ceva forță și chiar scoate ceva zgomote când este strâns în mână în anumite poziții.

Butoanele capacitive de la baza ecranului, cu rol de Back, Home și Recent Apps, nu sunt retro iluminate, iar găsirea lor este dificilă nu doar în întuneric. Înveți destul de repede unde este poziționat fiecare buton, așa că nu-i chiar ceva grav.

Pe Xiaomi Redmi Note 5A îl simți ca pe un smartphone ieftin, nu reușește și nici nu cred că și-a propus să fie altfel perceput.

Ecran și sunet

Ecranul poate părea de slabă calitate, dar asta doar când ne raportăm la rezoluția HD, căci alte motive de nemulțumire nu mai există. La 5.5 inch cu 1280 x 720 pixeli avem o densitate de circa 267 ppi, ceea ce nu e deloc mult, dar se dovedește suficient în majoritatea cazurilor. Chiar și cele mai mici fonturi sunt bine conturate și perfect lizibile, așa că temerile privind rezoluția ecranului nu stau în picioare în viața reală.

Culorile sunt plăcute, chiar dacă nu cele mai vivide, rămân corect redate. Contrastul nu impresionează neapărat, iar luminozitatea este suficient de ridicată pentru utlizarea în interior. Afară, în lumină naturală puternică, apar ceva probleme de lizibilitate.

Chiar dacă poate părea un punct slab, ecranul nu se dovedește a fi chiar așa. Analizat prin prisma prețului telefonului, display-ul nu reprezintă nicidecum un element negativ. Dispune și de unele reglaje în meniul de setări, precum balans de alb (Warm, Standard, Cool) și Contrast (Automatic, Increased contrast și Standard), și mod citire, când lumina albastră este redusă.

Sunetul extern vine din spatele uneia dintre grilele de pe marginea de jos a telefonului. Cea din dreapta este răspunzătoare de ascunderea difuzorului, care produce un sunet corect. Nu impresionează la calitate, dar volumul maxim este mai mult decât suficient. Din păcate, la 100% din potențial apar și ceva distorsiuni.

Cu căști conectate la Xiaomi Redmi Note 5A prin jack-ul de 3.5 mm, primim un sunet bun, cu toate frecvențele redate corect. Volumul maxim este și el ridicat, așa că pe partea de sunet intern nu sunt niciun fel de probleme.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Qualcomm Snapdragon 425 este chipset-ul în jurul căruia s-a construit ansamblul hardware al lui Xiaomi Redmi Note 5A. El folosește un procesor octa-core quad-core tactat la 1.4 GHz pe Cortex-A53. Memoria RAM este de 2 GB, iar spațiul de stocare este de 16 GB, dintre care disponibili utilizatorului rămân doar 9.54 GB. Din fericire există un slot dedicat pentru card microSD ce poate crește capacitatea memoriei interne cu până la 128 GB.

Acceleratorul grafic Adreno 308 nu este unul dintre cele mai puternice, dar, datorită rezoluției HD 720p a ecranului, reușește să facă față chiar și în cele mai dificile jocuri.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Xiaomi Redmi Note 5A:

Sistemul de operare peste care Xiaomi a adus custom ROM-ul MIUI, ajuns în cazul de față la versiunea Global 9.2, este Android 7.1.2. Totuși, așa cum știu majoritatea dintre voi, MIUI nu aduce aminte deloc de Android, ci mai degrabă de iOS.

Totul este intens modificat, de la icon-uri, la zona de notificări, cea de setări ori de setări rapide. În plus, sunt disponibile o mulțime de teme ce schimbă și mai tare interfața.

Sunt și destule funcții și opțiuni suplimentare față de un Android curat, dintre care poate cele mai importante ar fi Dual Apps și Second Space.

Și mai important este de reținut că, în cazul Xiaomi Redmi Note 5A, interfața se mișcă fluid și nu există lag ori întrzieri decât atunci când forțăm ansamblul hardware. Asta nu înseamnă că așa se va întâmpla și peste câteva luni de la prima deschidere a telefonului. Din proprie experiență cu MIUI am constatat că în timp interfața se încarcă, telefonul răspunde mai greoi la comenzi, ca atare este necesară o resetare cu revenire la configurarea din fabrică și ștergerea completă a memoriei.

Având în vedere că vorbim despre varianta globală a lui Xiaomi Redmi Note 5A, nu vom găsi prea mult bloatware sub formă de aplicații preinstalate. Există suficiente, dar unele sunt chiar utile.

Avem Google Play Store gata instalat, precum și Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Play Music, Photos și Duo. Xiaomi plusează cu Weather, Themes, Security, File Manager, Notes, WPS Office, SwiftKey Keyboard, Music, MIUI Forum, Mi Video, Mi Drop și instrumente ca Ceas, Calculator, Recorder, Scanner, Compass, Mi Remote și Screen Recorder. Un parteneriat cu Microsoft mai aduce și suita Office, ce include Word, Excel, PowerPoint, Outlook și Skype.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Xiaomi Redmi Note 5A:

Performanță

Testele de benchmark poate nu redau exact cum se descurcă un smartphone în utlilizarea de zi cu zi, dar pot oferi o imagine asupra performaței hardware. Iată cum se descurcă Xiaomi Redmi Note 5A în teste sintetice:

Teste benchmark Xiaomi Redmi Note 5A

Conectivitate

Xiaomi Redmi Note 5A este un smartphone dual sim, ce oferă două sloturi nano sim. Ambele suportă conexiune la viteze 4G LTE, dar nu simultan. Sunt recunoscute toate benzile folosite de către toți operatorii de telefonie mobilă din țara noastră, atât în FDD, cât și în TDD.

Fără cabluri putem conecta Xiaomi Redmi Note 5A prin modul Wi-Fi 802.11 în standrde b/g/n, prin Bluetooth 4.2, A-GPS, GLONASS, Beidou, port infraroșu și radio FM.

Pe fir conectăm telefonul prin port microUSB (pe latura de jos) și prin jack de 3.5 mm – pe marginea de sus, lângă portul infraroșu. Pe laterala din dreapta avem butoanele pentru reglarea volumului și pe cel Power, iar pe stânga găsim slotul dedicat cardului microSD, care este același cu cel ce primește cele două cartele sim.

Din punct de vedere al recepției semnalului GSM, Xiaomi Redmi Note 5A nu are probleme. Nici pe partea de convorbiri nu am găsit nereguli, deși volumul maxim din difuzorul pentru apeluri putea fi mai ridicat.

Cameră foto și video

Xiaomi nu are o bună reputație pe partea foto / video, iar de la un terminal din gama low cost nici nu cred că existau mari așteptări.

Xiaomi Redmi Note 5A aduce un senzor principal de 13 Megapixeli, cu deschidere f/2.2, și unul secundar de 5 Megapixeli, cu recunoaștere facială.

Aplicația camerei foto video este simplă, ușor de parcurs și înțeles, cu câteva filtre și moduri de fotografiere, printre care cel Manual (ce permite doar setarea balansului de alb și a sensibilității ISO), cel HHT (HandHeld Twilight – mod pentru scenele de noapte), Panorama sau Scene.

LED flash-ul și modul HDR dispun de butoane dedicate direct pe ecranul de captură.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Xiaomi Redmi Note 5A:

Pozele făcute cu Xiaomi Redmi Note 5A sunt decente doar în lumină naturală din belșug. Probleme cu reprezentarea fină a detaliilor și a culorilor, precum și cu zgomotul de imagine, apar deja în zilele înnorate. În lumină slabă putem spune că uneori rezultatele sunt de-a dreptul inutilizabile.

Nici pe partea video Xiaomi Redmi Note 5A nu stă mai bine, detaliile nu par a fi de nivelul rezoluției Full HD 1080p cu care telefonul se laudă. Culorile sunt șterse, iar contrastul și intervalul dinamic scăzute.

Galerie de fotografii realizate cu Xiaomi Redmi Note 5A:

Autonomie

Autonomie Xiaomi Redmi Note 5A

Fără a propune un acumulator de mare capacitate, așa cum era cazul lui Redmi Note 3 sau 4, Xiaomi Redmi Note 5A reușește să facă totuși o figură frumoasă aici. Bateria de 3080 mAh reușește să te ducă o zi de dimineața până seara fără mari probleme. Asta, dacă nu ești chiar un heavy user. Folosit moderat, telefonul trece de o zi întreagă și poate prinde chiar și jumătate din a doua.

În testul în care rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul nostru de YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Xiaomi Redmi Note 5A a descărcat o baterie plină până la 10% din capacitate în 6 ore și 23 de minute. Rezultatul este unul peste medie, așa că impresia formată în utilizarea cotidiană se păstrează și după testul autonomiei specific Gadget.ro.

Preț

Xiaomi Redmi Note 5A398 de lei pe PCGarage.ro

Concluzii

Prețul. El este cel care a contat mereu decisiv în calculele pe care și le face Xiaomi atunci când dezvoltă un nou smartphone. Iată că și de data asta au reușit să ofere un pachet fără prea mari minusuri la un cost bun.

Xiaomi Redmi Note 5A nu a reușit să mă impresioneze, dar dacă ne gândim că el costă mai puțin de 400 de lei și că în perioada următoare există mari șanse să mai scadă prețul cu câțiva zeci de lei, atunci am impresia că l-am judecat cam aspru.

La costul afișat momentan nu cred că se putea face mai mult. Ecranul este chiar bun, sunetul decent, interfața MIUI este plină de setări și funcții, rulează fluid și primește update-uri constante. Ansamblul hardware este construit în jurul unui chipset Qualcomm, un aspect mai rar întâlnit în zona asta de preț. Și peste toate acestea, autonomia este chiar satisfăcătoare.

Minusurile sunt trecute ultimele, înaintea lor repet punctele pro pentru Xiaomi Redmi Note 5A:

PRO

  • ecran de calitate, ce afișează culori plăcute, un contrast și o luminozitate suficient de înalte;
  • sunet bun prin jack-ul de 3.5 mm;
  • autonomie peste medie;
  • raport optim între preț, specificații și experiența de utilizare.

CONTRA

  • construcția pare fragilă, telefonul nu se simte tocmai solid atunci când îl strângem ceva mai serios în mână;
  • camera principală nu reușește să convingă, în afară de pozele făcute în lumină naturală puternică, celelalte nu pot fi considerate nici măcar decente.