Opinie

Începutul lui 2018 ne-a prins cu o bătălie a certificărilor între Orange și Vodafone. Operatorul roșu spunea că au trecut printr-un test independent al P3 Communications și că au cea mai bună rețea mobilă din România. 

Orange a contraatacat printr-un studiu realizat de LCC International. De data aceasta, ei erau în pole position.  Vodafone a mai scos de sub masă un rezultat prin intermediul SpeedTest deținut de către Ookla. Au apărut și datele Netograf, dar pe acolo niciun operator nu-și poate asuma victoria.

Leapșa nu fost preluată de către operatorul portocaliu, iar Vodafone s-a gândit că nu ar strica în mijloc de vară când roamingul este la mare căutare să scoată de sub joben o altă certificare inedită: Cea mai bună rețea mobilă pentru roaming din România.

Ar fi obținut rezultate peste concurență, cu 15.6% mai bine. Oricât de puțin sau mult contează dacă ai o viteză mai mare. Totuși, vorbim de roaming, de un test în care un rol capital îl joacă modelul de smartphone, poziția în care face testul etc. Plus că nu știu câte persoane ar prefera să consume niște sute de MB să facă un test cu SpeedTest, pe traficul de date în roaming (unul mai mic față de cel primit la nivel național).

Consider irelevant un astfel de test, un utilizator de Digi Mobil, Orange, Telekom sau Vodafone va avea viteze similare în roaming pentru că dispozitivele se vor conecta pe rețelele de acolo. Avantajul Vodafone poate fi dat de faptul că au o rețea mare în Europa și cam atât, dar în roaming, telefonul va alege mereu rețeaua cu cel mai bun semnal. Ar putea să prioritizeze un telefon venit dintr-o rețea Vodafone în roaming, dar nu cred că și-au bătut capul cu o astfel de implementare.

M-aș fi bucurat să văd că au implementat o tehnologie promisă prin 2014. Apropo, pe blogul Ookla nu am găsit niciun detaliu legat de acest test făcut în perioada octombrie 2017 – martie 2018. Am găsit un articol de prin aprilie 2018. Am selectat România și vitezele atinse de un utilizator din țara noastră când merge în Germania: 15.16 Mbps la download pentru Vodafone și 25.14 Mbps pentru Orange.

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Honor View20, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.