Smartphone

Primele impresii le găsiți – aici. Am primit HTC Evo 3D de la evomag.ro și îl găsiți în oferta lor la prețul de 2.159 lei împreună cu un microSD de 8 GB. Este un smartphone cu valențe 3D, iar rivalul său direct este LG Optimus 3D.

I. Design, ecran și sunet

Nu s-a mers pe designul ales la HTC Sensation. Carcasa din spate este fabricată dintr-un fel de plastic cauciucat cu un fel de striații ce îi dau un grip foarte bun, nu scapă din mână. Există și un feedback negativ dat de impresia de ieftin. Plus că am deschis mereu cu teamă capacul bateriei deoarece dă impresia că se va rupe dacă este desprins cu un gest mai puternic. Nu au mai mers pe designul unibody de la HTC Sensation care te făcea să te întrebi unde au încăput cei 4.3 inch fără a da impresia de smartphone uriaș.

Evo 3D atrage atenția și majoritatea spuneau: Cât de mare este.

Ecranul de 4.3 inch cu rezoluție qHD de 540×960 pixeli are în spate tehnologia 3D LCD. Nu se comportă tocmai ok când afara este o lumină puternică, dar la interior uimește prin luminozitate. La baza sa se află 4 butoane capacitive, foarte sensibile. Aproape că poți să nu le atingi și să preia comanda. Rolul lor este de: Search, Back, Meniu, ieșire directă pe desktopul telefonului din orice aplicație. Se pot vizualiza imagini și clipuri 3D, deși a fost cam greu să găsesc un unghi optim de vizualizare.

Sunetul vine din spate, dispus între cele două camere de 5 Megapixeli. Se aude tare și clar. Jackul de 3.5 mm este poziționat superior, ușor de accesat. Căștile cu care am testat volumul oferit erau din acelea intruzive pentru ureche și le-am primit de la Intel. Nu am avut și căștile originale ale lui Evo 3D ca să vă vorbesc despre ele. Bănuiesc că sunt similare cu cele de la HTC ChaCha.

II. Hardware

Mi-aș fi dorit să-l văd integrat pe HTC Sensation. Era cel mai puternic HTC în momentul în care a fost lansat cu procesor dual-core la 1.2 GHz, 1 GB RAM, 1 GB spațiu de stocare, dar este suplinit de un microSD de 8 GB primit împreună cu telefonul. HTC și-a luat multe comentarii negative pentru cei doar 1 GB spațiu de stocare când concurența oferea 16 GB și pe bună dreptate.  Au remediat la smartphone-urile din ultima parte a lui 2011. Partea grafică este ajutată de un GPU performant: Adreno 220. În testul făcut cu Quadrant Standard Edition a scos 2.040 puncte. Scorul slab se datorează și interfeței Sense 3.0 care consumă o parte din resursele telefonului. Se spune că au lucrat foarte mult la Sense UI 3.5 ca să o porteze și pe telefoane cu hardware mai slab, dar și pentru a economisi din consumul hardware al unui smartphone HTC. Dacă vreți performanță maximă de la HTC Evo 3D puteți alege un ROM customizat.

Quadrant Standard Edition – 2.040 puncte;

NenaMark2 – 25.8 FPS;

AnTuTu Benchmark – 4.853 – scorul final.

[nggallery id=195]

III. Sistem de operare, interfață, aplicații

Rulează Android 2.3.4 Gingerbread cu Sense UI 3.0. Nu am întâmpinat probleme legate de utilizarea unor aplicații din Android Market, deși vorbim de o rezoluție ușor atipică a display-ului de 540×960 pixeli sau qHD. Se mișcă excelent în browsing, rularea aplicațiilor și nu am dat de buguri prin Sense. Experiența oferită este de calitate. Plus că HTC a promis că în prima partea lui 2012 vor aduce Android 4.0 Ice Cream Sandwich și pe HTC Evo 3D.

Ca să obții un screenshot pe HTC Evo 3D este foarte simplu. Există combinația Power plus butonul capacitiv de la baza ecranului, din stânga.

A primit un un update software ce a adus printre altele și două jocuri 3D: Spider-Man 3D și NFS Shift. Vă recomand cu plăcere să-l jucați pe primul, dar fără 3D că după mai multe minute s-ar putea să vă cuprindă o durere de cap. Există și o avertizare în acest sens când porniți jocul.

[nggallery id=196]

IV. Conectivitate

Superior dați de butonul de power cu rol în blocarea și deblocarea rapidă a ecranului și jackul de 3.5 mm. Lateral stânga dați de portul microUSB pentru conectarea la calculator sau pentru a încărca bateria smartphone-ului. În dreapta regăsiți butoanele pentru reglarea volumului cât și cele pentru pornirea camerei foto și reglarea în mod 2D și 3D. Ultimele două sunt metalice, iar cel pentru declanșarea și capturarea de imagin este rotund și destul de mare. Este util când vrei să fotografiezi, dar poate fi atins accidental când îl țineți în mod portrait.

Pentru a avea acces la bateria de 1.730 mAh, slotul microSD de până la 32 GB și slotul pentru cartela SIM trebuie înlăturat capacul bateriei. Operația se face ușor față de alte telefoane unde devine un adevărat chin.

Legat de tehnologia inclusă în HTC Evo 3D amintesc: 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.0, DLNA, GPS. Legat de bluetooth 3.0, l-am pus la lucru cu un accesoriu de la Nokia – o cască bluetooth numită simplu, Nokia J și s-a descurcat exemplar. Bănuiesc că majoritatea smartphone-urilor cu standardul 3.0 se mișcă la fel de bine. De multe ori nu se dă atenție standardului inclus: 2.1, 3.0 sau 4.0 ca la iPhone 4S.

Nu am întâmpinat probleme legate de pierderea semnalului via Wi-Fi și am observat că nu a fost necesară nicio setare suplimentară spre a beneficia de internetul oferit via 3G de către Vodafone. În telefonie și aici mă refer la apelurile de voce este ok. De multe ori nu mai amintesc și de acest capitol, deși până la urmă vorbim de un telefon, pentru că majoritatea se descurcă exemplar.

V. Cameră foto și video

Aici ar trebui să se afle un punct pozitiv pentru Evo 3D. Are două camere de 5 Megapixeli pe spate, însoțite de un dublu led flash, cu autofocus, cameră secundară pentru apeluri video de 1.3 Megapixeli. Fotografiile 3D au o rezoluție maximă de 2 Megapixeli, filmează 3D la 720p cu 30 fps.

M-a decepționat la acest capitol și mă așteptam la mai mult. Sample-uri foto și video găsiți mai jos ca să vă formați o opinie.

[nggallery id=197]

VI. Autonomie

Bateria are 1.730 mAh, dar ecranul 3D LCD de 4.3 inch consumă destul de mult. Am avut surpriza neplăcută într-o zi după doar 3 – 4 ore de utilizare a internetului via 3G cu display-ul pe luminozitate maximă să ajungă cu bateria spre doar 15%. Imediat a trebuit să opresc sincronizarea din mail, twitter, facebook, dezactivat Wi-Fi și GPS, să dau luminozitate la minim și așa am putut să mai efectuez câteva apeluri importante.

Se încarcă destul de repede și nu trebuie să aștepți prea mult ca să-și facă plinul cu energie.

Concluzii

HTC Evo 3D este un smartphone ce aduce un hardware excelent, dar care pierde prin designul butucănos la care contribuie și greutatea de 170 grame. Sunt curios cât ar fi cântărit dacă-i puneau o carcasă din metal pe spate și nu cu una din plastic cauciucat. Cel mai mult pierde la abilitățile foto. LG Optimus 3D îi este superior din acest punct de vedere, deși inferior ca hardware. I se poate imputa lipsa unui port microHDMI și a cipului pentru NFC care va deveni un must have în viitorul apropiat.

Pozitiv: 

– pachet hardware excelent cu procesor dual-core Qualcomm la 1.2 GHz, 1 GB RAM, Adreno 220 GPU;

– update pe viitor la Android 4.0 Ice Cream Sandwich.;

– rularea aplicațiile și browsing.

Negativ:

– abilitățile camerei foto în mod 3D;

– prea mare cu cele 170 de gr.;

– dă senzația de smartphone ieftin per total și nu de smartphone high-end: capac al bateriei din plastic cauciucat, cele pentru reglarea volumului și intră în contradicție cu cele bine puse la punct ale camerei foto;

– consumul prea rapid al bateriei.

[nggallery id=198]