Huawei Mate X este propunerea companiei chineze în domeniul smartphone-urilor pliabile. 

Sunt câteva premiere pe care Huawei le-a evidențiat în cazul lui Mate X:

 1. Primul smartphone pliabil cu conectivitate 5G;
 2. Primul smartphone cu încărcare la 55W și alimentare a bateriei de 4500 mAh de la 0 – 85% în 30 de minute.

Mate X a fost adus în cadrul evenimentului ce a precedat deschiderea MWC 2019. A fost în zona de hands-on, dar protejat de elemente din sticlă astfel încât un feedback real nu mi-am putut forma. Totuși, avem informații concrete legate de design, hardware etc.

Specificații;

 • display AMOLED de 8 inch cu rezoluție 2200 x 2480 pixeli, 414 ppi, raport display / corp de 86.9%, iar când telefonul este pliat – ecran de 6.6 inch cu rezoluție 2480 x 1148 pixeli cu aspect 19.5:9;
 • procesor Kirin 980 de tip octa-core, 8 GB RAM și 512 GB stocare, slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile nanoSD de până la 256 GB);
 • Android 9 Pie cu EMUI 9.1;
 • 5G + 4G, Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi direct, hotspot, bluetooth 5.0, NFC, port infraroșu, USB type-C 3.1, cititor de amprentă în lateral, A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO pe partea de localizare;
 • 40 Megapixeli cu f/1.8 de tip wide + 16 Megapixeli cu f/2.2 de tip ultrawide + 8 Megapixeli cu f/2.4 de tip tele + senzor TOF, filmează la 2160p cu 30 fps;
 • baterie de 4500 mAh cu încărcare la 55W, dimensiuni pliat de 161.3 x 78.3 x 11 mm și desfăcut de 161. x 146.2 x 5.4 mm, cântărește 295 gr.

Preț – 2299 euro. Debut în a 2-a parte a lui 2019.

Ce și-a propus Huawei să livreze prin Mate X?

Un smartphone care să impresioneze printr-un ecran mare și în același timp să nu se piardă partea practică – dimensiuni compacte, conectivitate cu adevărat rapidă + baterie cu tehnologie avansată.

Multe persoane se vor opri la preț și vor comenta strict de acest aspect. Nu zic că este rău, dar smartphone-urile pliabile nu sunt momentan suficient de dezvoltate și mature spre a deveni telefoane mobile de masă. Fiecare producător testează tehnologii, soluții avansate în ce privește mecanismul de pliere (peste 100 de componente la Mate X). Se adună feedback etc. Plus că R&D-ul de ani de zile are nevoie să fie cumva răscumpărat, de aici și costurile de peste 2000 euro afișate în dreptul unor modele.

Huawei are altă abordare la Mate X față de ce aduce Samsung la GALAXY Fold. Mate X are un ecran ce se pliază pe exterior, pe spate față de GALAXY Fold ce mizează pe o pliere a ecranului la interior.

Avantajele lui Mate X față de Samsung GALAXY Fold?

 1. Când este pliat oferă un ecran de 6.6 inch vs 4.6 inch la GALAXY Fold;
 2. Când este întins, ecranul are 8 inch fără notch vs 7.3 inch;
 3. Conectivitate 5G vs 4G.

Huawei a venit din start și cu o husă de protecție dedicată lui Mate X. Vă dați seama că avem un ecran curbat ce acoperă trei laturi din cele 4. Aici mi-aș face griji, la protecția ecranului, mai ales că o folie de protecție iese din discuție.

O să revin cu mai multe detalii din momentul în care am ocazia să-i fac un hands-on. Să-l întorc pe toate fețele și să observ cum funcționează mecanismul și doar pentru câteva minute înainte de a livra opinii pe această temă în online.

Cert este că ideea Huawei de smartphone pliabil impresionează la prima vedere și NU pare a fi o struțocămilă.

 

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.