Evenimentul Unpacked de aseară a început cu prezentarea lui Samsung GALAXY Fold, iar compania sud-coreeană și-a dorit să pornească în forță printr-un dispozitiv așteptat să revoluționeze piața – primul său smartphone pliabil. 

Am văzut multe reacții în social media și în rubrica de comentarii de pe site. Sunt destule persoane ce-l consideră atractiv, inedit etc. Multe comentarii sunt legate de preț – aprox. 2000 euro pe bătrânul continent.

GALAXY Fold este un test pentru Samsung și sunt sigur că și-ar dori să devină un fel de Note, să deschidă o categorie nouă care să le aducă vânzări de ordinul a milioane unități.

PRO

  1. Factorul inedit – este un telefon ce va atrage atenția. Într-o piață în care este din ce în ce mai greu să individualizezi un terminal, GALAXY Fold are factorul wow la el. Mecanismul ascuns, ecranul sub formă de tabletă + ecranul secundar sunt elemente ce-l vor evidenția. Acum nu știu câte persoane dornice să epateze vor avea și bugetul necesar spre a-l cumpăra.
  2. Deschizător de drumuri – primul Note de la Samsung era văzut în mod sceptic prin prisma ecranului său ce părea uriaș la vremea respectivă. Așa și cu GALAXY Fold, are nevoie de timp, tehnologia trebuie să se maturizeze și să fie implementată mai bine, iar Fold este doar un prim pas într-o direcție nouă.
  3. Hardware fără cusur – Qualcomm Snapdragon 855 + 12 GB RAM + 512 GB stocare, Wi-Fi a/b/g/n/ac/ax, 5G + 4G. În linii mari aș spune că au mizat pe cele mai bune componente.
  4. Cameră foto și video cu 6 senzori – trei senzori pe partea spate / ansamblu regăsit și pe GALAXY S10 Plus, 12 Megapixeli cu f/1.5 – 2.4 și 12 Megapixeli de tip tele cu f/2.4 și zoom 2x, ambele cu OIS, cameră ultrawide de 16 Megapixeli cu f/2.2, cameră de tip selfie cu 10 Megapixeli + 8 Megapixeli, al doilea senzor pentru adâncimea de câmp + al șaselea senzor de la cover-ul de 7.3 inch de 10 Megapixeli.
  5. Software optimizat să pună în valoare cele două ecrane cu tranziții inuitive, aplicații afișate automat etc. Samsung a lucrat cu Google și mă aștept să impresioneze din acest punct de vedere.

CONTRA

  1. Prețul – 2000 euro pentru un telefon mobil. S-ar putea să fie elementul capital ce face multe persoane interesate să spună pas la acest terminal. Înțeleg că au de scos cheltuielile legate de R&D, cheltuieli desfășurate pe o perioadă lungă de timp, dar 2000 euro nu-i de ici de colo, nici în țările cu putere de cumpărare.
  2. Ecranele – ecranul secundar va fi folosit cel mai mult și mi se pare a fi mai prea mic la 4.6 inch, mai ales că avem o margine generoasă. Ar fi putut veni cu un display mai mare. Ecranul mare transformă telefonul într-o tabletă ad-hoc de 7.3 inch cu rezoluție 2152 x 1536 pixeli cu aspect 16:10. Mi se pare că nu este o diferență așa mare față de cât oferă ca ecran un GALAXY S10 Plus sau S10 5G. Câștigul este insesizabil + formatul 16:10 este depășit. Netflix, YouTube etc au conținut adaptat pentru 18:9, 19:9 etc. GALAXY Fold joacă în contratimp din acest punct de vedere. Câștigi un ecran mai mare, dar cu mult spațiu negru în partea superioară și inferioară.
  3. Baterie mică – două ecrane și baterie de…, 4380 mAh. Ecranul de 7.3 inch își va cere tributul din acest punct de vedere. Plus că Samsung nu a adus aici încărcare wireless, măcar avem încărcare rapidă la 25W, element ce mi-aș fi dorit să-l văd implementat și pe seria S10.
  4. Forma de telecomandă – parcă este prea pregnantă, mă refer la forma lui GALAXY Fold când este pliat. Plus că Samsung s-a ferit să precizeze și greutatea, sunt sigur că trece lejer de pragul a 250 gr. Mecanismul ascuns de pliere are tot felul de componente metalice etc.
  5. Notch în ecranul mare – la pretențiile și glumele făcute de Samsung legate de notch, parcă pe nava lor amiral mi-aș fi dorit să nu găseasc asta.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.