Orange a avut câteva telefoane Android care au scris istorie pe segmentul low-cost sau prin raportul preț / specificații / experiență oferită. Aici mă refer la Acer CloudMobile S500, Orange Nivo sau Orange San Remo.

Urmează alte două modele pe final de 2013: Orange Hiro la care veți găsi impresiile formate în articolul de față și Orange Yumo cu tehnologie 4G și disponibilitate restrânsă la shop-urile operatorului portocaliu din București. Se ridică Orange Hiro la nivelul înaintașilor săi? Merită a fi achiziționat? Care-i sunt punctele PRO?

Răspunsurile le veți găsi în articolul de față. Mai întâi să precizez că Orange Hiro este de fapt un Alcatel One Touch Idol Mini rebranduit sub sigla operatorului telecom. Specificațiile hardware cu procesor MediaTek dual-core pe ARM Cortex-A7 la 1.3 GHz + Mali-400 sunt întâlnite și la Allview A5 Duo, alt telefon care iese în evidență printr-un preț de achiziție rezonabil raportat la specificații și experiența de utilizare.

Să trecem în revistă care sunt specificațiile complete pentru Orange Hiro / Alcatel Idol Mini:

Smartphone

Date tehnice

Orange Hiro

Ecran

IPS de 4.3 inch cu rezoluție 480×854 pixeli, 228 ppi și suprafață oleofobică ce preîntâmpină acumularea amprentelor în mod rapid

Procesor

MediaTek 6572 de tip dual-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7

Memorie

512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care 2.05 GB în mod real, slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

Mali-400

Sistem de operare

Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de până la 21 Mbps, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth 4.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS, radio FM stereo cu RDS

Cameră foto și video

5 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, touch focus, detecție a feței, panorama, filmează la 720p cu 30 fps, cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

1700 mAh

Greutate

96 gr.

Grosime

7.9 mm

Design

Orange-Hiro-Gadget.ro (8)

În pachet dați de smartphone, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, căști pe jack de 3.5 mm, instrucțiuni. Telefonul iese în evidență de la prima utilizare prin greutatea redusă și la ideea de smartphone ușor contribuie și grosimea situată sub 9 mm. Nici nu-mi amintesc vreun alt smartphone cu Android care să coboare sub granița celor 100 de gr. în afară de duetul Idol Mini / Orange Hiro.

Nu se oferă acces la baterie și sloturile pentru microSIM și microSD-ul ce suportă cardurile de până la 32 GB sunt poziționate în lateral dreapta. Interesant este că nu ai nevoie de o agrafă spre a le deschide și plasticele de protecție se îndepărtează facil.

Marginile ecranului sunt negre, ușor lucioase. Spatele este într-un fel de gri închis. Îmi place designul, materialele utilizate. Îl strângi în mână și nu auzi vreun sunet generat de plasticele îmbinate defectuos. Orange Hiro nu arată ca un telefon al cărui preț de comercializare fără semnarea unui contract este de 125 euro. Ar putea concura în ce privește designul și materialele utilizate cu telefoane de 200 – 250 euro, fără nicio problemă. Alcatel a făcut o treabă bună. Logo-ul Hiro și Orange sunt poziționate pe spate, fără a fi intruzive. Camera de 5 Megapixeli se evidențiază din carcasă și la utilizarea intensivă aș risca să spun că este predispusă la zgârieturi. De aici și nevoia de a pune Orange Hiro într-o husă de protecție. Sunt sigur că Orange va comercializa și astfel de accesorii.

Orange Hiro nu dă impresia de chinezărie ieftină ci de smartphone bine pus la punct cu materiale foarte bune pentru categoria sa de preț, finisare ireproșabilă. Nu faci un compromis în ce privește designul când alegi ca următorul tău smartphone să fie acest model.

Ecran și sunet

Orange-Hiro-Gadget.ro (14)

IPS de 4.3 inch cu rezoluție 480×854 pixeli și un alt punct PRO la Orange Hiro. Sunt sigur că majoritatea vă doreați vreun display IPS HD, dar să nu uităm costurile de comercializare. Au mizat pe un display cu tehnologie IPS. Uimește de-a dreptul în ce privește luminozitate, se vede destul de bine. În spațiile mai întunecate nici nu poți să-l ții la luminozitate maximă, te dor ochii.

La baza ecranului de 4.3 inch sunt trei taste capacitive cu rol în sistemul de operare: Back, ieșire pe ecranul de start și Mai multe detalii când ești într-o aplicație.

Sunetul provine de la o micuță boxă situată pe spatele telefonului. La volum maxim se transmit vibrații în carcasă și distorsionează puțin cam deranjant. Totuși, are amplitudine generoasă și oferă mai mult bass decât multe alte telefoane de peste 1000 de lei. Jack-ul de 3.5 mm a fost poziționat în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral stânga. Pe jack-ul de 3.5 mm oferă un sunet bun, în funcție și de căștile utilizate. Cele incluse în pachet sunt mediocre. Apropo, Orange Hiro știe radio FM stereo cu RDS.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Orange-Hiro-Gadget.ro (18)

Mediatek MTK6572 de tip dual-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7, Mali-400, 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare din care 2.05 GB în mod real, slot pentru microSD de până la 32 GB. Este un CPU MediaTek de generație ceva mai nouă, sosit pe telefoanele Android prezentate în a doua parte a anului 2013.

Acest CPU dovedește cât de mult a crescut MediaTek, cât de bine au început a cunoaște să optimizeze consumul de resurse, firmware-ul etc. Se mișcă mai bine decât Qualcomm Snapdragon 200 quad-core pe ARM Cortex-A5 și decât multe alte CPU dual-core. 1 GB de RAM l-ar fi ajutat pe Orange Hiro să fie și ceva mai sprinten. Pe partea de browsing și compatibilitate cu aplicațiile din Google Play, Orange Hiro rules. Da. Trebuie să recunosc că unele jocuri cu cerințe grafice avansate nu sunt rulate de către acest smartphone.

Pe de altă partea, nu prea ai parte de lag la Orange Hiro. Da. Există unul când intri ocazional în meniul cu aplicațiile și timp de 1 secundă vezi o animație de încărcare a listei. Nu am reușit să-l blochez. Rulează Android 4.2 Jelly Bean și sunt câteva elemente ce-l individualizează față de alte telefoane Android. Orange și Alcatel și-au pus amprenta peste sistemul de operare. Zona de setări este neschimbată, exact ce găsești la zeci de alte telefoane cu Android, copie după Nexus cu 4.2 Jelly Bean. Notificările sunt, iarăși, cele clasice și aici mă refer la organizarea lor etc.

Orange Hiro are o singură fereastră customizabilă cu aplicații și widgets. Încerci să faci swipe în stânga și dreapta și remarci că nimic nu se întâmplă. Aplicațiile sunt dispuse sub formă de listă și faci scroll în jos până le găsești. Old school. Există un search prin care ajungi mai repede la aplicația dorită. Nu ai meniul celebru cu icoane pe rânduri și coloane.

Sunt multe aplicații preinstalate de la Orange: Android Manager, Orange Assistant, Orange Cloud, Contul meu Orange, Dailymotion, Fotbal Info, Gesturi, Manager fișiere, trei jocuri: Little Big City, Little Pet Shop, Panic Flight, Orange, Orange Film, Orange Travel, Orange TV Go.

Twitter, Facebook, Chrome pentru Android, Gmail, YouTube funcționează excelent pe Orange Hiro. Este capabil să redea conținut la 720p fără a-l sacada vreun moment. Tastatura qwerty touch este cea întâlnită de obicei pe telefoanele Android, nu au schimbat nimic pe aici.

Mai multe detalii legate de modul în care se află interfața lui Orange Hiro și feedback-ul oferit vă formați pe baza capturilor de ecran din galeria dedicată și a clipului video pus la final de review.

Performanță

Screenshot_2013-11-13-01-07-51

L-am trecut și prin furcile caudine ale testelor de benchmark:

Smartphone

Teste de benchmark

Orange Hiro

Allview A5 Duo

Quadrant Standard

3438 puncte

3417 puncte

AnTuTu Benchmark

10889 puncte

11112 puncte

NenaMark 1

64.2 fps

33.5 fps

NenaMark 2

42.4 fps

33.3 fps

Vellamo

HTML5 – 1633 puncte

METAL – 519 puncte

HTML5 – 1615 puncte

METAL – 504 puncte

CF-Bench

7802 puncte

7711 puncte

3DMark

Ice Score – 1913 puncte

3DMark are nevoie de un minim 1 GB spre a fi rulat în condiții optime pe telefoanele și tabletele Android.

Nu a rulat aplicația. 3DMark nu prea merge a fi rulat, în general, pe telefoane cu sub minimul de 1 GB RAM.

BrowserMark 2.0

1852 puncte

1036 puncte

HTML5test

434 puncte cu browserul integrat

434 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

Orange-Hiro-Gadget.ro (12)

3G cu viteze de până 21.6 Mbps în download, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 4.0. Este de bun augur că și în segmentul low-cost s-a ajuns a fi integrat un modem 3G decent față de 7.2 Mbps în download ce devenise un fel de standard neoficial.

În ce privește elementele de conectivitate: jack de 3.5 mm și buton de power în partea superioară, reglarea volumului în lateral stânga și sloturile pentru microSIM și microSD în lateral dreapta, portul microUSB la bază.

Se descurcă destul de bine în ce privește apelurile de voce. Impresionează prin claritatea cu care-l auzi pe interlocutor, sunet puternic. Nu-și pierde conexiunea via Wi-Fi sau 3G.

Cameră foto și video

Orange-Hiro-Gadget.ro (10)

5 Megapixeli, autofocus, filmează la 720p, cameră frontală de 0.3 Megapixeli, LED flash și multe alte elemente interesante: panorama, detecție a feței, touch focus. Câteva fotografii și o mică compilație video spre a vedea cum descurcă smartphone-ul Orange:

VIDEO

Autonomie

Screenshot_2013-02-02-01-06-02

Bateria de 1700 mAh își face treaba cu bine și nu vei reuși să-i golești bateria într-o zi, în condiții de utilizare moderată. Este puțin cam greu de atins task-ul ăsta și pe utilizare intensivă. Procesorul dual-core pe ARM Cortex-A7 are un consum mai redus de resurse și asta se simte.

Preț

Îl găsiți în oferta Orange de la 125 euro fără semnarea unui contract. Costă 29 euro cu abonamentul Cangur 15 / 15 euro pe lună, 2000 de minute sau SMS-uri în rețea, 150 SMS-uri naționale, 350 MB trafic de date, acces nelimitat la m.orange.ro, Orange Cloud, Orange Expert, Orange Antivirus.

Concluzii

Orange-Hiro-Gadget.ro (21)

Orange Hiro restabilește standardele în ce privește telefoanele low-cost, telefoanele Android cu preț de achiziție sub 600 de lei. Punctează pozitiv la multe capitole: design, display, sunet, hardware, abilități foto și video, autonomie. Și selecția punctelor sale PRO și CONTRA:

PRO

– design ce denotă atenția la detalii, sub 100 de gr. la greutate, subțire, materiale plăcute;

– display cu luminozitate ridicată, tratat oleofobic / rar așa ceva pe telefoanele mid-range sau low-cost;

– hardware suficient de puternic pentru majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play cu excepția celor care au cerințe grafice speciale;

– abilități foto și video în condiții de lumină bună, pe întuneric face fotografii cu mult zgomot;

– autonomie excelentă pentru categoria sa de preț.

CONTRA

– la volum maxim al sunetului distorsionează puțin și se transmit vibrații în carcasă;

– Easy Launcher cu o interfață ce te face să instalezi imediat al Launcher în genul NOVA din Google Play.

Nota finală

Orange-Hiro-Gadget.ro (22)

8.57 din 10. Orange Hiro este cel mai bun smartphone Android pe care-l poți cumpăra cu 125 euro la momentul actual.

Smartphone

Orange Hiro

Design

8.5

Display și sunet

8.5

Hardware, sistem de operare și aplicații

7.5

Conectivitate

8.5

Cameră foto și video

8

Autonomie

9

Preț

10

Nota finală

8.57

 • return_He

  Multumim pentru mult asteptatul review. Nici de data asta nu sunt convins daca il voi cumpara. Pe ansamblu este un telefon bun dar foarte foarte incarcat de aplicatiile portocaliilor. Din toate cele peste 10 aplicatii care consuma implicit si mult RAM daca as folosi 2-3 ( Gesturi, Contul meu, Cloud ). Launcher-ul e dezastru. Se poate schimba cumva din Setari–> Afisare ( Ma refer la tema clasica albastru sau un launcher original) ? Pluseaza mult la design si la performante. Asta e un telefon foarte bun de reboot, clar. Astept o reclama mai buna de la operator pentru a ma convinge in totalitate. Sper sa aiba si HD Voice..

  • Uita-te in review-ul video si vei vedea la un momet dat ca voi trece de pe Easy Launcher pe Nova Launcher si totul se schimba. :)

  • dani specialist IT

   nu are rost sa pui alt launcher cei de la orange trebuie sa isi bage in CAP un lucru important NU TREBUIE MODIFICATA INTERFATA ANDROIDULUI STOCK nu le ajung doar aplicatile lor propi din cauza asta nu rezista telefonele lor mai mult de 2 luni

  • Marius Socaciu

   Mare specialist in IT mai esti, da` la gramatica ai cam lipsit prin clasa 3-a ;)

  • dani specialist IT

   si ai vreo problema

 • Nae

  vine codat in reteaua orange? se poate pune cartela vodafone?
  Multumesc.

  • Iti spun sincer ca nici nu am incercat sa-i pun un alt SIM decat cel de Orange. Intreb si iti raspund. Achizitionat la liber ar trebui sa fie decodat.

  • dani specialist IT

   in caz daca ii codat il decodezi usor cu o aplicatie din google play

 • Liviu

  Launcher-ul copiaza stilul Nokia , one list hits all by search , dar nu prea se potriveste stilului Android care are tab-uri / ferestre (ironic :)) )Telefonul este foarte bun pentru cei care sunt deja in retea , preturile scad mult sub oferta de pe site , si cred ca este best buy (mai rar la orange) . Daca e achizitionat liber de contract exista posibilitatea sa mai ceara o taxa pentru deblocare (atentie mare ca eu asa am patit la un Sony din hotafone) . Pacat de bloatware-ul introdus acolo , sper sa nu afecteze performantele – ar fi mers si dual sim (are 1GB ram parca)

  • dani specialist IT

   si asa nui bun deloc la interfata

  • Marius Socaciu

   Dani ce probleme ai avut cu telefonul de tot bagi strambe?

  • dani specialist IT

   multe am

  • whatever

   are multe hibe…el…e cam anlfabet specialistul asta

  • Cristian

   Versiunea curenta nu mai vine cu interfata din review. Are un launcher gen nova cu un desktop mare, iar cand dai swipe stanga dreapta se schimba cele 5 zone de desktop si cu meniu pe randuri si coloane tot gen nova

 • alyNn

  Cel mai bun low-cost actual intre 500-600 lei. Chiar arata perfect telefonul.

  • dani specialist IT

   recucunosc ca la aspect ii de nota 10 mai ales si ecranul de 4.3 dar pe partea de performanta are foarte minusuri minisuri
   1 la un procesor dual core de 1.3 Ghz are nevoie de minim 800 mega rami pentru o rulare optima si buna 512 mega rami sunt prea putini de ex o sa ai lag in subwaysurfers si temple run in diferent ca nai alte aplicati instalate
   2 interfata androidului nu ii stabila astia de la orange nu vor intelega acest lucru si modifica androidu stock facandul instabil atsta insemnd ca telu in conditi de utilizare normala (1.2 ore pe zi) nu o sa reziste mai mult de o luna si.
   Daca vroiau sa iasa in evidenta ajungeau doar aplicatile

   Deci ii decizia ta dar eu ti as recomanda sa nu il ei iati mai bine un vodafone smart 3 de la vodafone la liber i 460 lei si i mult mai bun eu il am de o luna si imi merge struna si am multe aplicati pe el

  • Cristian

   Vodafone smart 3 este tot Alcatel, aceeasi calitate de productie dar alte specificatii si bine-nteles alt pret.
   Optim nu exista; la orice produs o sa ai cel putin un minus astfel incat daca doresti numai plusuri sa trebuiasca sa cumperi cel mai scump model al producatorului respectiv.

  • dani specialist IT

   Nu ii vorba ca vodafone smart 3 ii mai ieftin dar ii mai bun in aplicati si navigare fata de hiro deorece are sistemul pur (original) al androidului si asta ii un plus foarte mare chiar daca are un gpu mai vechi se misca destul de bine si asa daca le ai pune pe ambele la un test sar simti diferenta
   Singuru lucru care il regret la vodafone smart 3 ii ca nu are procesor dual core dar pentru mine ii un best buy ca detinator al acestui telefon

  • alyNn

   Vodafone Smart 3 este mai ieftin, dar are procesor single core 1Ghz MTK6575 de generatie mai veche fata de Orange Hiro care are 1.2 dual core, Vodafone Smart 3 tot 512mb ram are, Orange Hiro are GPU mai bun Mali400MP Dual Core pe cand MTK6575 are PowerVr SGX531, un gpu invechit.

 • Cristian

  Am achizitionat acest telefon la prelungire abonament. Este intr-adevar este best buy la tot: design, ecran, baterie, camera foto/video, performanta.

  O singura “problema” am cu sunetul. Atunci cand ascult muzica se aude perfect cu EQ pornit si niste casti bune, iar cand vorbesc la telefon se aude clar si fara zgomot de fundal DAR:

  -la convorbiri, cand dau volum mare la casca din telefon incepe sa se auda gajait pe tonuri mai inalte (chiar daca nu se aude tare sa trebuiasca sa departez telefonul de ureche)

  -de asemenea se schimba usor vocea astfel incat recunosc cu greu persoana de la celalalt capat si persoana respectiva ma aude “ciudat”: sunetul este usor robotic ca si cum ar fi facuta compresie foarte mare la sunet (chiar daca dezactivez “noise cancellation” si indiferent daca folosesc handsfree). Iar atunci cand inregistrez video cu sunet sau numai sunet este un zgomot destul de mare de fundal (cum mai este denumit un hum sau hiss continuu). In modul inregistrare video daca comut la sound options pe modul intalnire se mai reduce din zgomot dar nu foarte mult (are o frecventa mai joasa si nu mai este asa deranjant).

  apropo: se gaseste un manual cu descrierea detaliata a fiecarei optiuni din android? De la aplicatiile default (ex. camera foto/video) si setari?

  • Nego

   salut, bateria cam cat tine?

  • Cristian

   Telefonul il am de 4 zile, deci nu pot sa dau un verdict foarte corect. In comparatie cu Wildfire S care ma tinea cam 2 zile la utilizare normala, acesta tine mult mai mult; dupa aproape doua zile a ajuns la 73%. Oricum, in functie de de cum il folosesti pot fi diferente mari de la un utilizator la altul.

  • Cristian

   Dupa 7 zile de la incarcare bateria a ajuns la 16%.Sunt uimit!
   Utilizare: cateva apeluri pe zi, verificat mail (WiFi) de 2-3 ori pe zi, cateva teste la camera foto/video, inregistare audio, instalat diverse aplicatii, putin pe youtube. (fara jocuri, GPS, filme)

  • nego

   mersi pentru raspuns…blocari ceva pana acum?

  • Cristian

   inca nu, dar e prea din scurt pentru o analiza corecta (iti trebuie mai multe pareri).

  • Nego

   oricum pare un best buy tinand cont ca este la acelasi pret cu alview a5 duo care ii este inferior (materiale ecran s.a.m.d.).

  • George Anghel

   o zi 2 zile depinde dar este foarte bun detin sh eo unul sh merge perfect

  • dani specialist IT

   o sa iti apara si alte probleme cat de curand din cauza softului

 • florin

  Salut, poate reusiti sa m-a ajutati si pe mine.
  Am un orange nivo si nu sunt multumit de el.
  Acum trebuie sa aleg intre un orange hiro (alcatel one touch idol mini) . lgoptimus l5 ii e460 si un samsung galaxy trend lite.

  • Cristian

   Samsung are aceleasi specificatii ca Nivo (nu esti multumit ca nu are o dotare ce o doresti, sau ca are o problema de calitate/performanta?); iar intre LG si Hiro, Hiro e mai bun la orice capitol.

  • dani specialist IT

   Aici te contrazic chiar daca hiro are un procesor mai bun decat trend lite nu esceleza deloc in aplicati si navigare din cauza interfatei androidului deci in concluzia mea ii mai bun in aplicati si navigare lg l5 2 si galaxy trend lite depinde in ce domeniu il iei

  • florin

   Am nevoie de ceva stabil (fara blocari prea dese), baterie buna, viteza buna la navigare pe web si retele de socializare si o camera cu blitz buna. Practic un telefon bun si rapid care sa-si faca treaba si la capitolele simple..semnal, sms, convorbiri..etc.

  • Cristian

   Pentru fiecare producator exista un procent de unitati din fiecare model cu probleme. Doar ca la unii procentul este mai mare la altii este mai mic.
   Probleme de stabilitate au si Galaxy S3/ S4 asa cum sunt si modele chiniezesti no-name care tin fara probleme. Cu vechiul telefon “HTC wildfire s” in 1 an si jumatate nu s-a blocat nici o data, dar sunt persoane care se plang de diverse probleme. Depinde cum nimeresti dar si cum “te joci” cu el.

  • Cristian

   Prietena mea are Nivo de 2 luni si s-a blocat o singura data; il foloseste destul de intens, retele de socializare, joculete, etc.
   La stabilitate nu poti compara doua telefoane decat daca sunt utilizate in acelasi mod/aceleasi conditii.
   Si eu am am avut de ales intre L5 II si Hiro. Doar din poze pe net inclinam catre L5 II ca este mai mic ca dimensiuni, dar dupa ce le-am vazut in realitate (L5 pare ca un telefon de jucarie din cauza formei si a plasticului lucios cu acea rama argintie cam Kitch) si am comparat specificatiile am ales Hiro. Bine-nteles totul este subiectiv. Poate tie iti place alceva. Cat despre stabilitate vom vedea dupa cateva luni cand il vor cumpara mai multe persoane vei gasi pareri diferite.

  • Stefan Iulian

   Eu am instalat NOVA Louncher si merge brici ! Nu am avut deloc lag in SubwaySurfers sau TempleRun2 , prin meniu merge foarte bine ,bateria tine surprinzator de mult . La 550 lei este un telefon foarte, foarte bun

  • florin

   Nivo il am cam de 3 luni si a fost trimis in service pt probleme la sms-uri, convorbiri si semnal. SI mi s-a oferit din service posibilitatea sa aleg alt telefon.
   Am nevoie de ceva stabil (fara blocari prea dese), baterie buna, viteza buna la navigare pe web si retele de socializare si o camera cu blitz buna.
   In mare …un telefon bun care sa se miste repede. Orange nivo avea pl si la lucruriile simple ce definesc un telefon ..sms ..convorbiri..nu mai zic de lag..si resetari.

  • puiu

   Daca n-ai cumparat pana acum,sfatul meu este hiro,fara discutie

 • Daniel

  Numele telefonului se citeste “hairou”. “Hirou” s-ar scrie Hero.

 • Marius

  Salut,

  As vrea sa imi spuneti ce ati alege intre Alcatel Idol Mini si Nokia Lumia 520. daca s-ar putea sa imi spuneti si cateva avantaje/dezavantaje la cele doua ar fi super.

  Multumesc.

  • Cristian

   Ca si performante ar fi asemanatoare (Nokia nu are blitz dar este mai compact) dar aici se pune problema sa alegi intre cele doua sisteme de operare. Un utilizator de Android o sa-ti spuna ca androidul e mai bun, un utilizator de Windows 8 phone o sa-ti spuna invers (asa cum un impatimt Apple o sa-ti spuna ca iOS e cel mai bun).

  • Catalin

   Pai APPLE chiar este mai bun, nu zic ca windows sau android nu sunt bune dar nu pot fi pe aceeasi linie cu APPLE.

  • Marius

   Din ce am citit pe forumuri am observat ca amandoua se misca destul de bine..la baterie am inteles ca Alcatel Idol Mini este peste Nokia Lumia 520?

  • Cristian Gabriel

   Teoretic da, in primul rand ca are o baterie mai mare si se vede diferenta in timpul utilizarii intense cand este necesara mai multa energie.
   In al doilea rand in standby este mai eficient (banuiesc din cauza CPU-SoC) Dupa o noapte de standby (8 ore fara date, gps etc) consuma 1-2% din baterie.
   Practic nu-ti poti da seama decat daca sunt utilizate in acelasi mod. Asteptam un review complet gsmarena

 • Pingback: Orange Reyo - un misterios telefon disponibil din 20 decembrie - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Teo.

  Ce as putea alege dintre Nokia Lumia 520 si Orange Hiro?

  • Depinde ce iti doresti mai mult. Windows Phone 8 sau Android Jelly Bean? Ambele sunt telefoane de tip best buy.

 • Catalin

  care este mai stabil orange hiro sau HTC desire 300?

  • Nu stiu la ce te referi cand spui stabil?
   La nivel software pe Orange Hiro vei gasi mai multe aplicatii preinstalate de catre Orange, iar HTC Desire 300 se lauda cu Sense UI. Orange Hiro are un pret de achizitie mult mai bun.

  • Catalin

   tu care l-ai recomanda sa il cumpar? HTC Desire il iau la 300 de lei cu o prelungire de abonament deci pretu de achizitie e ok

  • Nu am testat HTC Desire 300, dar la nivel de CPU + GPU se afla sub Orange Hiro.

  • Ionescu Mihai Vlad

   pe langa asta are cel mai mare minus ,nu are lanterna, blitz

 • RayaN

  Să zicem că dacă pe viitor o să apară unele probleme cu bateria, se poate face ceva?, că din câte am observat telefonul este format dintr-un singur corp şi nu ai acces la baterie.

 • cretzuu

  intrebare:
  galaxy trend lite sau orange hiro

  • Orange Hiro.

  • dani specialist IT

   depinde domeniu
   pentru ce il vrei

 • Andreea

  Cum fac printscreen pe acest telefon(orange hiro)? Multumesc!

 • JiJi

  este superior telefonului vodafone smart 3?
  au cam acelasi pret si arata la fel de bine,aproape aceleasi specificati
  hiro ar avea un procesor mai bun dar e forate incarcat cu aplicati de la orange
  care ar merge mai bine (fara lag ) ,care isi merita cel mai mult bani ?
  P.S. sa raspunda (daca se poate) dor cei care au experienta cu ambele telefoane

  • Din toate punctele de vedere iti recomand Orange Hiro.

 • Pingback: Cosmote Xplore / ZTE Blade V - specificații și preț de comercializare - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Marian

  Salutare. O recomandare pentru un card de memorie microsd? Adica marca, clasa, etc
  Multumesc.

 • Paul Lucian Buda

  deci am citit cam tot ce era de citit despre Hiro asta, recunosc ca sunt interesat, ar fi primul meu smart (sunt inca pe SE W810i)cam toata lumea il lauda gen raport pret calitate excelent.

  Minusuri: nu se specifica clar nicaieri autonomia/autonomiile
  abia vreo 2-3 persoane s-au plans fie de lag, restartare sau optimizarea aplicatiilor dupa ce orange si-a bagat nasul in el, camera asa si asa, ram doar 512, la sunet maxim distorsioneaza??

  plusuri: dual core, camera buna zic unii, ips lcd care cica e mai lower power consumption decat TFT si mai clar, 4.3 “, design, fluent in navigare, sunet bun, carcasa stabila nu scartaie, bateria totusi 1700. uni zic ca i-a tinut 4 zile, altii doar 2 desi utilizare ~ la fel, Procesorul dual-core pe ARM Cortex-A7 are un consum mai redus de resurse; display cu luminozitate ridicată, tratat oleofobic / rar așa ceva pe telefoanele mid-range sau low-cost;

  am uitat ceva? :)

  • Sebi

   Eu detin acest telefon si sunt foarte mandru de el.. nu are lag in subway si cam in nici un joc .. are un design modern si inovator imi place ca e foarte usor si face poze foarte bune cu camera de 5 mp autofocus isi merita toti banii

  • Mihai Catana

   Dupa o luna de utilizare te poti plange de acest telefon?
   Adica:
   s-a inchis pe neasteptate / ii evolueaza greu interfata / calitatea
   convorbirii a scazut intr-un moment … etc, toate la o utilizare
   normala (apeluri/ browse / skype / facebook ) ?

 • Pingback: TOP 10: Cele mai citite articole de pe Gadget.ro în 2013 - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Hiro

  Acest telefon are husa de silicon cu ceva steag sau colorata ?

 • Andrei

  Detin acest telefon, da 1gb Ram ar fi fost bestial, dar daca dezactivezi aplicatiile orange, castigi in jur de 150mb free ram. Am pus pe el adobe flash player se misca excelent vad orice film de pe vplay. Student fiind, ma ajuta foarte mult la cititul documentelor si cartilor de pe wattpad/scribd. Ecranul e ft luminos, nu l-am testat in soare pt ca ninge de aproape de 3-5zile, dar setat pe jumatate se vede excelent, cand va fi soare revin cu amanunte. Nu are un grip prea bun, fiind foarte subtire si usor ai impresia ca il scapi din mana cand il scoti din buzunar, deci obligatoriu husa. Lagul apare datorita memoriei mici, eliberand memoria nu mai este lag! Ce am observat enervant la el este ca pe status bar apare scris RO ORANGE care imi ia aproape jumatate din bara, vreau sa o dezactivez si nu stiu cum si camera nu prea lucreaza bine in concordanta cu blitzul, pozele ies prea luminate sau ft intunecate, nu stie cand sa aprind blitzul, poate e vreun bug. Il recomand, datorita pretului(eu l-am luat la abonament), stie flash, subtire, usor, sunet bun, spatiu de instalare 2gb suficient pt aplicatii importante si 2-3 jocuri. Despre baterie nu pot spune prea multe e ca l-am butonat asa de mult tine in jur de 8h, la 2% se inchide complet. Esti avertizat la 15%, la 5% si apoi se inchide la 2%. Se incarca in 5h, totusi e cam mult, dar il incarc pe timp de noapte. Revin cu amanunte. Am avut htc desire, galaxy s1, xperia arc. Deci nu sunt un novice al tel mobile

 • Pingback: TOP 5: Cele mai bune telefoane ieftine [februarie 2014] - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Stefania

  Cum se indeparteaza carcasa telefonului ?

 • Mihai Catana

  Dupa o luna de utilizare se plange cineva de acest telefon?
  Adica: s-a inchis pe neasteptate / ii evolueaza greu interfata / calitatea convorbirii a scazut intr-un moment … etc, toate la o utilizare normala (apeluri/ browse / skype / facebook ) ?

 • marian

  dupa aproape 2 luni si 10 zile de utilizare a acestui telefon pot spune ca am facut cea mai buna achizitie low cost.singurul lucru care ma deranjeaza este acea suprafatza oleofobica care acumuleaza destule amprente si memoria ram care ar fi putut fi macar de 800 nu 512…….per total un gadget super care isi merita banii

 • adrian nedelcu

  salutare tuturor
  in primul rand ma adresez tuturor celor care au acest telefon.
  pentru a scapa de toate acele aplicatii nedorite care vin preinstalate puteti folosi framaroot pt a avea acces deplin asupra telefonului,descarcati ultima versiune 1.9.1…. apoi mergeti la sectiunea securitate si bifati (surse necunoscute)faceti instalarea si veti avea 2 optiuni boromir si barahir,depinde de telefon una din ele va functiona si veti avea root(la mine a mers cu barahir),apoi desccarcati din play store aplicatia (root uninstaller),acordatii permisiunea de root si puteti dezinstala toate acele aplicatii care vin preinstalate,dar atentie nu dezinstalati nici una din optiunile care fac parte din interfata de la orange,este posibil sa nu mai porneasca telefonul,eu am patito,norocul meu a fost ca am facut innainte un backup cu o aplicatie luata tot de pe play store (ultimate backup lite)dar si asa a trebuit sa desfac telefonul pt a scoate bateria si a putea sai fac un hard reset,dupa care am reinstalat aplicatiile de la orange.
  backup-ul l-am salvat pe un card de 2gb extern. sfatul meu:instalati framoroot 1.9.1,faceti backup backup backup(ultimate backup lite)descarcati aplicatia root uninstaller si dezinstalati tot ceea ce credeti voi ca nu va trebuie in telefon
  aplicatii dezinstalate de mine care nu au avut nici un efect negative asupra telefonului:
  -hangouts
  -drive
  -google crome(eu folosesc pt navigare browserul care vine preinstalat iar ca pagina de pornire bing,voi faceti ce vreti)
  -google
  -street wiev
  -email
  -vreme si noutati
  -vremea
  -google plus
  -cele care vin de la operator si anume ma refer la orange tv,travel,bit defender…le-am sters pe toate,mai putin cele care tin de interfata si anume gesture,ecran blocat orange,orange startupwizard,stare telefon,,ectran de start orange… etc…
  DECI ATENTIE MARE NU VA ATINGETI DE PROGRAMELE CARE TIN DE INTERFATZA ORANGE,RESTUL LE PUTETI STERGE,ACUM NU FITI NEBUNI SI VA APUCATI SA STERGETI CHIAR TOT:))))
  EU SINT UN NOVICE IN ACEST DOMENIU DAR MI-AM LUAT INIMA IN DINTI SI AM TRECUT PESTE TOT GREUL,BINEINTELES CA YOUTUBE-UL MA AJUTAT FOARTE MULT
  SPER CA V-AM FOST DE AJUTOR
  SI MULT SUCCES SI BAIETILOR DE LA GADGET.RO

 • Mihai Catana

  Multumesc

 • Bianca Damian

  as vrea un video sa vad cat de mari se vad caracterele la contacte…numerele de telefon

 • Bogdan

  Buna ziua,in viitor planuiesc sa achizitionez un orange hiro,as avea o intrebare:exista in setari o optiune prin care poti face sa apara in bara de notificari procentul bateriei chiar langa tubul de baterie ca la samsung?

  • Bebe Nicole

   Da,exista procentaj baterie!

  • sorin

   nu iti lua ca nu te tine mai mult de o luna ,eu il am din februarie si a fost reparat de trei ori

 • Pingback: Orange Yomi - alt smartphone ieftin în oferta operatorului telecom - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Elena

  De ce nu merge sunetul la Orange Hiro? Nu are sunet cand primesc apeluri iar cand apelez sunetul convorbirii este foarte foarte slab, abia se aude, cu toate ca volumul este dat la maxim….touchscreen-ul face figuri, are momente cand nu merge….o parere?

 • whatever

  ce specialist domnule? care nu stie sa scrie?

 • george

  Nu am vazut nicaieri scris nimic despre incarcator….specificatii…am cumparat un Hiro si nu sunt sigur ca incarcatorul e ok.Deci: cati mili-amperi si cati volti?

 • andrada

  cat costa

 • andrada

  fara abomament sau alte chesti
  ?

 • acidstorm

  E un dezastru de telefon ,dupa cateva luni bateria slabeste si touch-ul incepe sa faca probleme.Imi pare rau ca l-am luat.

 • Pingback: Orange Rono - review - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Pingback: Alcatel Idol Mini, Pop C5 și Pop C1 în oferta eMAG - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • BUBU

  Nu aveti o idee cum se resusciteaza Androidul mort la Hiro?

 • Bubu

  Cum se poate resuscita androidul mort din Hiro?Blocarea intiplator facindu-se la pornirea ei….

 • Pingback: Nokia C5 Manual Utilizare Manual Gadget, Car And Technology Manual PDF - Eldoocs.Net()

 • Pingback: Orange Nura - review - Gadget.ro – Hi-Tech Lifestyle()

 • Eduard

  Dispaly-ul de la Hiro se potriveste si la San remo?