Este cel mai performant router wireless testat până la momentul actual pe Gadget.ro. A impresionat prin rezultatele oferite pe Wi-Fi n, Wi-Fi ac, pe fir, dar și prin acoperirea și designul său.

Îl văd recomandat pentru cei ce caută performanță la superlativ și nu se uită la suma de bani investită în router, asta trece cumva în plan secund. Nu este un router de tip best-buy, dar îl consider a fi unul dintre cele mai bune produse aflate în piață.

TP-Link a cucerit piața românească prin routerele de buget, cu preț de până în 150 – 200 – 300 lei, dar au acumulat experiență și pe segmentul premium, iar TP-Link AC3200 arată asta din plin.

O să spuneți că sunt doar vorbe, că nu are cum să fie atât de bun. Eram obișnuit pe routerul meu să obțin 2 – 300 Mbps la testele făcute în SpeedTest pe un telefon mobil, în cazul lui AC3200 de la TP-Link pe aceleași modele de telefoane mobile a urcat până pe la 500 Mbps, excelent pentru conexiune Wi-Fi. Nu mai zic că la descărcarea de conținut (Play Store – PUBG, joc de 7 – 800 MB, descărcat în 10 – 15 secunde), streamingul de 4K pe YouTube făcut fără lag, indiferent de momentul din zi etc.

Specificații

Material video făcut de către TP-Link:

Design

TP-Link Archer AC3200 are un design interesant, inedit aș spune și asta prin prisma modului în care antenele pot fi pliate, dar și prin forma celor 6 antene (scurte și dreptunghiulare, de obicei – antenele externe sunt rotunde și înalte).

O textură în partea superioară face ca praful să nu iasă în evidență. Apropo de antene, dacă vrei să-l folosești în altă locație – pliezi antenele și intră ușor în rucsac. Nu trebuie să le demontezi etc.

În partea frontală sunt LED-urile ce indică diverse acțiuni: alimentarea cu energie, Wi-Fi-ul pe 2.4 GHz, cele două rețele pe 5 GHz în Wi-Fi ac, conexiunea la internet, conexiunea pe fir la un PC. Sunt și trei butoane fizice: pentru pornirea și oprirea Wi-Fi, refresh. În partea spate sunt elementele de conectivitate: 4 x LAN pe gigabit, 1 x WAN pe gigabit, USB 3.0 și USB 2.0, butonul de reset, jack-ul de alimentare.

Nu este un termen 100% corect, dar avem un design clasic și modern în același timp pentru AC3200. Este un router ce de la prima vedere îți dai seama că face parte din clasa premium, că are funcții ce-l individualizează. Pe de altă parte, nu știu cât de mult contează designul unui router într-un apartament sau casă. Aș spune că se pliază și pe pretențiile ridicate ale unora dintre voi.

Hardware și interfață

Pe partea hardware, Archer C3200 folosește un procesor Broadcom BCM4709A0 de tip dual-core la 1 GHz pe ARM Cortex-A9, 256 MB memorie RAM și 128 GB spațiu de stocare de tip flash.

Conexiunea la interfață se face prin 192.168.0.1 cu username-ul și parola: admin. Bineînțeles, de la setarea inițială le veți personaliza spre a preîntâmpina accesul nedorit. Interfața o consider simplă și la îndemâna oricui. Interfața este similară cu ceea ce am punctat în cadrul review-ului redactat pentru TP-Link Archer C2600. Am să reiau o parte din afirmațiile făcute acolo.

Interfața este grupată în Quick Setup, Basic și Advanced. În partea dreaptă sunt alte sub-meniuri: Network Map cu o privire de ansamblu, Internet, Wireless, Guest Network, USB settings și Parental Controls.

În modul Advanced sunt mai multe submeniuri. Se adaugă QoS, Security, NAT Forwarding, IPv6 și System Tools. QoS este acronimul de la Qualit of Service și permite prioritizarea unor activități în defavoarea altora, pentru momentele în care îți dorești ca traficul de date să fie mai bune pe un serviciu, iar activitățile secundare să nu aibă la îndemână aceeași lățime de bandă. Poți seta Netflix ca prioritar spre a avea o calitate mai bună a streamingului în defavoarea browsing-ului, spre exemplu.

NAT Forwarding (NAT vine de la Network Adress Translation) și acolo găsiți mai multe opțiuni: ALG, Virtual Servers, Port Triggering, DMZ și UPnP. Cei ce sunt familiari cu mai vechiul Port Forwarding știu despre ce este vorba. Pur și simplu, poți gestiona un IP & server, ambele de tip virtual.

Din System Tools se pot face reglaje în ce privește timpul, rulează diagnostice, upgrade firmware, backup și resetare, administare, informații legate de logări și trafic, parametrii sistemului etc.

Interfața router-ului TP-Link Archer AC3200;

Performanță

L-am testat pe mai multe laptopuri și telefoane mobile cu SpeedTest, iar rezultatele le vedeți în capturile de ecran. Folosesc o conexiune de internet cu viteze de până la 1000 Mbps în download și 500 Mbps în upload.

iPhone X – 395 Mbps la download și 480 Mbps la upload, Wi-Fi ac pe 5 GHz;

Samsung GALAXY S8 Plus – 467 Mbps la download și 487 Mbps la upload, Wi-Fi ac pe 5 GHz;

ASUS ROG G551 – 214.18 Mbps la download și 190.32 Mbps la upload, Wi-Fi n pe 5 GHz;

ASUS ROG G551 – 60.74 Mbps la download și 39.72 Mbps la upload, Wi-Fi n pe 2.4 GHz;

ASUS ROG G551 – 887.27 Mbps la download și 487.18 Mbps la upload, pe fir;

Samsung GALAXY S9 – 412 Mbps la download și 480 Mbps la upload, pe Wi-Fi ac în 5 GHz;

OnePlus 5T – 281 Mbps la download și 570 Mbps la upload, Wi-Fi ac pe 5 GHz;

Huawei P20 Pro – 383 Mbps la download și 410 Mbps la upload, Wi-Fi ac pe 5 GHz;

ASUS ZenBook UX310UQ – 349.16 Mbps la download și 352.41 Mbps la upload, Wi-Fi ac pe 5 GHz;

Conectivitate

Sunt trei rețele Wi-Fi pe care TP-Link C3200 le generează:

  1. Wi-Fi ac pe 5 GHz și viteze de până la 1300 Mbps;
  2. Wi-Fi ac pe 5 GHz și viteze de până la 1300 Mbps;
  3. Wi-Fi n pe 2.4 GHz și viteze de până la 600 Mbps.

Nu recomand nimănui să aleagă un router fără rețea pe 5 GHz. Acum 10 ani când m-am mutat în blocul din orășelul meu erau 1 – 2 rețele wi-fi pe lângă a mea. Acum este o întreagă nebunie, iar majoritatea merg pe mâna unui router Wi-Fi n, sunt peste 10 – 12 rețele în proximitate și asta în contextul în care blocul are doar 4 etaje, prin București la 10 etaje cred că sunt 20 – 30 de rețele, 80 – 90% pe Wi-Fi n. Spectrul de 5 GHz este ceva mai liber și pot fi atinse viteze mai mari. Cele două rețele pe Wi-Fi ac ajută, dacă vorbim de o locuință cu mai multe gadgeturi conectate la internet. Poți prioritiza anumite conexiuni. Pe una din rețelele pe 5 GHz aduci mai multe electronice, iar un anumit laptop sau smartphone îl duci pe a 2-a, acolo unde ești interesat să ai viteze mai mari.

Se adaugă 4 porturi RJ-45 pe rețea LAN cu viteze de tipul 10 / 100 / 1000 Mbps, un singur port WAN cu 10 / 100 / 1000 Mbps, fereastra către conexiunea la world wide web. Are două porturi USB pe USB 3.0 și USB 2.0 pentru cei interesați să-l transforme în NAS ad-hoc.

Preț

TP-Link Archer AC3200 – 899 lei la eMAG.

Concluzii

Este unul dintre routerele pe care îl iau în calcul pe viitor, în momentul când mă voi muta de la apartament spre casă. Are o acoperire mare, dar mai ales impresionează prin vitezele atinse. Nu sunt genul care să umble în regim continuu la setările sale, vreau să fie stabil, să aducă viteze cât mai mari și cam atât. Nu-i customizez firmware-ul, nu-l folosesc pe port de NAS, mă interesează să fie un router wi-fi performant, stabil și cu acoperire mare, iar TP-Link Archer C3200 punctează bine la fiecare dintre cele trei capitole-cheie.

PRO

  • performant și cu rază mare de acoperire;
  • stabil în funcționare, indiferent că vorbim de utilizare intensivă pe termen lung;
  • conectivitate bună;
  • interfața ușor de setat și pentru un novice, multiple opțiuni la îndemână;
  • design ușor atipic, interesant.

CONTRA

  • aș fi spus prețul, era în jur de 1200 – 1300 lei în urmă cu câteva săptâmâni, dar acum a coborât la 900 lei. Aș spune că merită suma investită.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.