Știu că deja a fost lansat Xiaomi Mi Band 2, iar debutul în stocurile magazinelor chinezești se face în a doua parte a lui iunie, dar cred că merită un pic de atenție și Mi Band 1s sau Mi Band Pulse cum îi spune compania chineză.

Ca raport preț / specificații / experiență de utilizare pot spune că din ce am testat, Xiaomi Mi Band nu are rival. Mi Band 1s = Mi Band + senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac. Am achiziționat-o alături de camera auto Xiaomi Yi. A venit din depozitul european al Gearbest și a costat 15.59 dolari = aprox. 63 de lei. A fost o achiziție impulsivă, primul meu Mi Band funcționa brici, dar la puțin peste 60 lei am zis că merită un Mi Band Pulse – de curiozitate vreau să monitorizez ritmul cardiac, mai ales că vreau să mă reapuc în această vară de puțin sport, a se citi alergat pe stadion.

Specificații Xiaomi Mi Band 1s

specificatii-Xiaomi-Mi-Band-1s

Design

Xiaomi-Mi-Band-1s (5)

În pachet dați de tracker, cureaua din policarbonat, încărcător pentru bateria de 45 mAh a tracker-ului – fir lat pentru încărcător vs fir convențional la generația precedentă fără senzor optic, ghid cu instrucțiuni în limba chineză.

Designul rămâne minimalist, tracker fabricat dintr-un aliaj de aluminiu și magneziu, brățara din pachet în plastic mat de culoare neagră. Mi s-a părut a fi mai rezistentă la degradare în utilizarea de zi cu zi. Mare plus – certificarea IP67 și asta în contextul în care multe brățări de 10 – 15 ori mai scumpe abia ce se descurcă cu picăturile de apă, fără a rezista în submersie totală.

Magazinele online chinezești oferă o multitudine de brățări, pe toate gusturile (diferite variante de culoare, materiale – piele sau plastic, posibilitatea de a purta tracker-ul pe post de medalion, dacă incomodează la mână etc).

Pe partea interioară se remarcă senzorul optic ce permite monitorizarea ritmului cardiac, marea diferență față de Mi Band-ul clasic. Mi Band 1s nu este o declarație la nivel de design, ci mai degrabă o brățără care se lasă descoperită prin aplicația dedicată de iOS și Android, acolose se vede monitorizarea pe care o face peste zi.

Funcționare

Xiaomi-Mi-Band-1s (6)

Se conectează cu telefoanele  și tabletele cu Android, de la 4.4 KitKat în sus, dar și cu device-urile ce Telefoane rulează iOS – de la iOS 7.0 în sus. Lipsește suportul pentru Windows 10, element care fie vorba între noi nu mai contează așa mult. 

Acel “în sus” reprezintă versiunile software mai noi. La început trebuie să conectați tracker-ul la încărcător, instalați aplicația Mi Fit din App Store sau Google Play. Trebuie să vă faceți un cont Xiaomi sau să vă logați pe cel deținut. Încarcă datele din istoric, cel puțin în cazul meu, datele înregistrate cu primul Mi Band.

Cele trei LED-uri arată progresul făcut peste zi în ce privește atingerea targetului propus – numărul de pași. Pe forumurile Xiaomi găsiți firmware third party capabil să ducă funcționalitatea lui Mi Band 1s la un nivel superior, iluminare separată a LED-urilor în funcție de proveniența mesajelor (Facebook, SMS-uri etc). O să mă rezum în a prezenta firmware-ul stock.

Ca idee, mi s-a părut că sincronizarea datelor se face mai repede pe 1s, iar înregistrarea somnului și a pașilor se fac un pic mai precis. Aș zice că și-au revizuit brățara și au învățat din feedback-ul acumulat. Trebuie să menționez că în continuare, datele înregistrate se duc și spre Google Fit, element pe care mi-aș dori să-l văd la orice brățara inteligentă. Degeaba ai niște date blocate într-o aplicație, Google Fit permite o monitorizare peste mai multe accesorii de gen.

Galerie de screenshots din aplicația de Android;

În panoul de start se oferă informații legate de numărul de pași, kilometri parcurși și caloriile arse. Scroll în jos și aveți detalii legate de greutate, ritm cardiac. În secțiunea Play poți seta mai multe elemente:

  • deblocarea ecranului;
  • reglarea accesului dat către WeChat, Google Fit și Sina Weibo;
  • posibilitatea de a selecta brățara să vibreze la primirea de apeluri, SMS-uri, alarme presetate, chiar și pentru aplicații – manager dedicat spre a alege ce aplicații să trimită notificări spre brățară;

Ultima secțiune se numește profil, iar acolo sunt datele fiecărui utilizator (înălțime, greutate etc), informații legate de cantitatea de energie rămasă în acumulator, notificare când te trezești cu sumarul datelor înregistrate peste noapte (tipul de somn – agitat sau profund, durata somnului, momentele în care te-ai trezit).

Da, încă mai înregistrează pași în momentul în care-ți miști mâna mai rapid. Mai toate brățările fitness au o doză de eroare, ori în plus, ori în minus. Totuși, din câte am văzut, Mi Band-ul nu trece de pragul a 5% – 10% în plus față de distanța reală parcursă. Țineți cont de asta, dacă vreți date cât mai apropiate de realitate.

Autonomie

Xiaomi-Mi-Band-1s (8)

În 10 zile a ajuns de la 92% la 73% și cel mai probabil trece de pragul a 30 de zile cu o singură reîncărcare. Mă aștept pe la 40 – 45 zile în ritmul meu de utilizare (fără notificări pentru apeluri, mesaje, aplicații sau alarme), conectarea la 1 – 2 zile pentru urcarea datelor înregistrate în aplicație.

Xiaomi spune că ar oferi 10 zile, dar presupun că se plafonează la această valoare cu multe notificări activate, folosire repetată a senzorului optic.

Concluzii

Xiaomi-Mi-Band-1s (11)

Xiaomi Mi Band 1s este o alegere de nota 10, mai ales dacă vreți să așteptați ca Mi Band 2 să aibă un cost mai accesibil, în 2 – 3 luni. Chinezii văd interesul pentru Mi Band 2 și-l listează la suprapreț, de 2 ori peste costul recomandat.

PRO

  • autonomie excelentă;
  • raport preț / specificații / experiență de utilizare impecabil;
  • multe accesorii dedicate în shop-urile asiatice;
  • aplicație ce primește suport software în regim continuu;
  • software third-party pentru cei interesați de un plus pe partea de customizare și funcționalitate;
  • monitorizarea ritmului cardiac, pe lângă datele legate de distanțele parcurse, caloriile arse, calitatea somnului.

CONTRA

  • nu recunoaște somnul de peste zi;
  • acuratețe mai mare a datelor înregistrate peste zi ar fi de luat în calcul și sper că la Mi Band 2 ne vor aduce o supriză plăcută din acest punct de vedere.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.